Obavijesti Video Pretražite Navigacija
udarila po pupovcu

Esih o razlozima razlaza s Hasanbegovićem: "Riječi njegovih prijatelja bile su najgore uvrede na moj račun"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bruna Esih, predsjednica stranke Neovisni za Hrvatsku, prvi put je progovorila o razdoru u stranci.

Nakon razdora u stranci Neovisni za Hrvatsku, njezina predsjednica Bruna Esih, prvi put je progovorila o događanjima koja su prethodila svađi između nje i Zlatka Hasanbegovića.

Pročitajte i ovo Milorad Pupovac O rezultatima izbora Pupovac: "Duhove koji su pušteni prije izbora treba vratiti u bocu" Slika nije dostupna Imat će zajedničku listu Neovisni za Hrvatsku i HSP sklopili Sporazum o suradnji na euroizborima

Kako je navela - Hasanbegović i ona su najprepoznatljivija stranačka imena pa je nastao dojam o podjeli u toj stranci. Smatra da su činjenice potpuno drugačije jer, i nakon svega, sabor stranke održan je u Zadru i na njemu su se odazvale sve županijske organizacije i delegati.

Nekada jako dobri prijatelji, Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović, danas se optužuju za izdaju. "Time je situacija ružnija. Moj ulazak u politiku bio je motiviran upravo vjerom da postoje ljudi koji su spremni žrtvovati sve radi vrijednosti koje nadilaze naše osobne političke sudbine", navodi Esih u intervjuu za Večernji list.

Dodaje da su razlog razlaza uvrede koje su stigle od strane Hasanbegovićevih prijatelja. "Radi se o pritisku Hasanbegovićevih prijatelja koji su smatrali da stranku ne može voditi osoba u suknji, to sad biram riječi koje su primjerene, iako su izvorno to bile najgore uvrede na moj račun i napad na moj osobni integritet. O ucjenama da stranka neće imati medijsku potporu ako se ne podredi planovima raznih TV voditelja i njihovih mentora već sam govorila, a ja sam pritom označena kao glavna prepreka i meta", objašnjava Esih. Smatra da ne postoji mogućnost pomirenja i ponovnog ujedinjenja stranke.

Smatra da "Za dom spremni" ne treba zabraniti

Neovisni za Hrvatsku neće imati svojeg kandidata na predsjedničkim izborima. "Nitko nas nije tražio potporu pa je ne osjećamo obvezu ni dati. Međutim, predsjedništvo još nije donijelo konačnu odluku hoćemo li i kome dati svoju podršku", dodala je.

Esih je komentirala i ponovno aktualnu temu pozdrava "Za dom spremni" koji se čuje u pjesmi Marka Perkovića Thompsona kojega je nedavno Vrhovni sud proglasio kažnjivim. Smatra da pozdrav ne treba zabraniti: "Naravno da ga ne treba zabraniti! Svaka zabrana, a poglavito nepravedna kao što bi bila ta, iritira narod. Taj pozdrav, kao sastavni dio HOS-ova identiteta nikome nije smetao 1991. i godinama poslije osim odmetničkoj rulji te teroristima kojima je i trebao smetati", kazala je.

Ne zna za napade na Srbe

Relativizirala je i napade na Srbe koji su se dogodili u posljednje vrijeme. 

"Znam za sukob oko parkirališnog mjesta koji se želi proglasiti napadom na srpsku manjinu i znam za nekoliko incidenata u kojima su navijači srbijanskih nogometnih klubova nakon isticanja svoje pripadnosti prepoznati i lakše napadnuti. Po toj logici, u okršaju Armade i Torcide teško je napadnut hrvatski narod. Takve bi konstrukcije bile tek imbecilne da se njima ne čini golema osobna šteta lažno etiketiranim pojedincima, a cijelom narodu utiskuje stigma na temelju koje ga se s istoka sotonizira još od 2. svjetskog rata", kaže Esih.

Predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca smatra agentom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Milorad Pupovac, da to odmah napomenem, agent je srbijanskoga predsjednika koji drži ključeve većine u Hrvatskom saboru. Ne samo to, nego njegovi državni tajnici i pomoćnici ministara imaju uvid u državne poslove koje sutra može čitati Vučićev pas. Takav uvredljiv i opasan odnos najveće vladajuće stranke prema državi zabilježen je samo u Hrvatskoj.

Milorad Pupovac ne bi trebao biti na poziciji i u prilici da na išta reagira, nego u najboljem slučaju da bude zastupnik manjine u nekom Vladinu savjetu ili, kao u Mađarskoj, zastupnik promatrač. Svakako je uvrnuto da on na temelju povlaštenog ulaska u Sabor odlučuje o poreznom, mirovinskom ili bilo kojem drugom sustavu, a kamoli sigurnosnom ili o sastavu Ustavnog suda", kazala je Esih.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene