Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Golemi dug

Slom brodogradnje: ''Teret'' od 9,8 milijuna kuna potapa Brodarski institut

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trgovački sud u Zagrebu pokrenuo je utvrđivanje pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad zagrebačkim Brodarskim institutom kojem je utvrđeno više od 9,8 milijuna kuna duga.

Sudskim rješenjem za privremenog stečajnog upravitelja imenovan je Hrvoje Kraljičković, koji treba ispitati postoji li razlog za otvaranje stečajnog postupka i mogu li se imovinom Brodarskog instituta namiriti troškovi postupka.

Pročitajte i ovo Ilustracija Problemi Izbori samo što nisu, a Hrvatska stranka reda mora u stečaj Slika nije dostupna Odluka suda Dug veći od 36.000 kuna: HKDU završio u stečaju, slijedi brisanje iz registra stranaka

Sudska odluka uslijedila je nakon prijedloga Financijske agencije (Fine) za otvaranje stečajnog postupka, u kojem se navodi da je krajem rujna Brodarski institut imao evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana u ukupnom iznosu od 9.877.965 kuna.

U prijedlogu Fine se navodi da Brodarski institut ima 54 zaposlenika i oročen novac na devet računa u dvije komercijalne banke. Osim toga Fina ne raspolaže drugim podacima o imovini dužnika.

Osnivač Brodarskog instituta je Republika Hrvatska, temeljni kapital tog društva s ograničenom odgovornošću je 53,9 milijuna kuna, a kao glavni predmet poslovanja navode se istraživanje tehnologije i tehnološki razvoj, kao i tehničko ispitivanje i analiza.

Iznimna uloga u razvoju hrvatske brodogradnje

Brodarski institut u Zagrebu osnovan je 1948. godine kao znanstveno-istraživačko uporište brodogradnji opremljeno sa suvremenim bazenima za modelska ispitivanja otpora, propulzije i upravljivosti brodova.

Insititut je imao iznimno veliku i značajnu ulogu u razvoju hrvatske brodogradnje tijekom više desetljeća, podupirući domaću industriju i brodogradilišta, uključivši pulski Uljanik, riječki 3. maj i splitski Brodosplit.

Tehnološka dostignuća Brodarskog insituta prepoznali su brojni strani partneri, kojima je kroz više desetljeća bio pouzdani partner u razvojnim projektima i transferu tehnologija.

Kao trgovačko društvo Brodarski institut prihode je ostvarivao komercijalnim ugovorima, a 40 posto prihoda zarađivao je na inozemnom tržištu.

(Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene