Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plutajuća platforma

Brod iz Viktora Lenca spašava meksički zaljev

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brod koji je većinom napravljen u riječkom brodogradilištu Viktor Lenac, uključen je u operaciju crpljenja i prikupljanja nafte iz oštećene bušotine u Meksičkom zaljevu.

Radi se o plutajućoj rafineriji 'Helix Producer I', a očekuje se kako bi upravo sudjelovanje tog broda trebalo znatno doprinijeti prikupljanju i crpljenju nafte iz oštećene bušotine British Petroleuma, piše Novi list.

Pročitajte i ovo Startaj Hrvatska 2023_Lenac_predstavljanje kandidata POKROVITELJ SPAR Unatoč nedaćama supružnici iz Hrvatske Kostajnice slijedili su san i predstavili autohtoni proizvod od buče Slika nije dostupna Agonija duga pet godina 'Viktor Lenac' ponovno na nogama

Ipak, nafta i dalje curi u ogromnim količinama u Meksički zaljev, a najnoviji podaci znanstvenika govore kako je do sada iscurilo nevjerojatnih 540 milijuna litara nafte, odnosno 5,5 do 9,5 milijuna litara dnevno.

BP zasad skuplja oko 18 tisuća barela nafte dnevno i žele povećati kapacitete za prikupljanje nafte na 28 tisuća barela dnevno. Kapaciteti helix Producera I upravo odgovaraju takvim prognozama, a predviđa se kako će brod u Meksičkom zaljevu ostati naredna dva mjeseca.

U riječkom brodogradilištu na tom brodu su radili pune dvije godine, od 2006. do 2008., a on je zapravo preinaka broda za prijevoz željezničkih vagona 'Komandor 5000' i predstavljao je posao vrijedan otprilike 30 milijuna eura.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene