Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Brodogradilištu 'Viktor Lenac' počelo je vađenje dijelova doka 7, koji je zbog tehničke pogreške potonuo u lipnju 2007., a trebao bi biti izvađen iz mora do početka travnja ove godine, doznaje se danas od člana Uprave tog brodogradilišta Davora Lukeža.


Dok 7 potonuo je na 20-ak metara dubine zbog kvara na sustavu napajanja električnom energijom i prestanka rada crpki za vodu. Dok je proizveden prije više od 60 godina u Rusiji. Dugačak je 161 metar i težak 7000 tona, a potopljen teži oko 30.000 tona.

Vezani članci Porinuće polarnog kruzera u splitskom škveru - 3 Poseban brod: U Splitu porinut polarni kruzer vrijedan 50 milijuna eura Slika nije dostupna Nema elemenata za pokretanje istrage o Lencu

>> U brodogradilištu 'Viktor Lenac' potonuo dok 7

Lukež je rekao da se dok 7 iz mora vadi u dijelovima, a dosad su izvađena četiri dijela teška oko 900 tona. Svaki dio dugačak je oko 26 metara, širok oko devet metara i težak oko 200 tona.

Dok 7 iz mora vade nizozemska tvrtka Multraship te domaće tvrtke Hidroinženjering i Metis. Metis izvučene dijelove reže na manje komade i odvozi ih. Na pitanje o tome koliko stoji vađenje doka 7 Lukež je odgovorio da je to poslovna tajna, pri čemu je istaknuo da se iz mora izvlači uz primjerene mjere sigurnosti na radu i zaštite okoliša.