Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Druga strana

Hrvatska kakve nema u turističkim brošurama: "Nikad nisam otkrio ime toga grada"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska kakvu nećete vidjeti u turističkim brošurama, naziv je kratke reportaže koju je objavio britanski Telegraph, a u kojoj je opisana i ona druga Hrvatska, na kojoj se još uvijek vide duboki ratni ožiljci.

Autor reportaže, Telegraphov čitatelj Josh Johns koji je za nju nagrađen s 200 funti, posjetio je Rovinj, hrvatski turistički adut, koji je i njega očarao. Odlučio je posjetiti i Plitvička jezera, još jedan hrvatski dragulj, no na putu do Plitvica u oko mu je upao i onaj drugi dio Hrvatske, rupe od metaka u fasadama i napušteni tenk.

Pročitajte i ovo Tomislav Fain Povukli odluku Obrat u slučaju! Nakon priloga u Dnevniku Nove TV u parku Plitvička jezera se predomislili: Karta ipak neće poskupjeti Skuplja ulaznica za Plitvice - 1 Putničke agencije na nogama Sezona dobro počela pa preko noći digli cijenu ulaznica za Plitvička jezera: "Osluškivali smo sustav ponude i potražnje"

"Kad sam stigao, sunce se uzdizalo iza tornja gradske crkve, postavljajući narančastu kulisu iza pastelnih kuća i crvenih krovova. Jahte su poskakivale gore-dolje u luci, spremne prevesti horde turista duž obale", piše Johns svoja zapažanja dok je hodao prema autobusu za Plitvička jezera, zaključujući da su upravo ovakve slike proslavile Hrvatsku. 

"Dok se dive gradu nitko ne bi mogao zamisliti s kakvom je borbom i uništavanjem Hrvatska bila suočena tijekom balkanskih ratova", kaže Johns. 

Kako je njegov autobus odmicao od obale, mijenjao se i izgled sela kroz koja je prolazio. "Svako iduće selo kroz koje smo prošli bilo je sve manje privlačno", priča Johns, kojega je put doveo u gradić kojemu nije upamtio ime. Promet je bio gust pa je autobus milio po cesti, zbog čega su putnici dobili priliku pomnije razgledati okolinu. 

"Mjesto je izgledalo kao da je ostalo zarobljeno u devedesetima. Fasada je otpadala sa sivih kuća, potpuna suprotnost šarenim rovinjskim kućama. Zidovi mnogih kuća uz cestu bile su posute rupama od metaka. Iza ugla sam vidio olupinu zahrđalog tenka na rubu livade. Brutalan podsjetnik hrvatske prošlosti, tenk koji se raspada baš kao i grad u kojem se nalazio", piše Johns koji je iza sebe čuo kako jedan čovjek govori: "Nema ovdje turizma. Nisu se nikad oporavili od rata. Ovu stranu Hrvatske mnogi ne vide". 

Svoju reportažu Johns završava razmišljanjem o tome koliko turista, ispruženih pod rovinjskim suncem, uopće zna za ovo mjesto. "Shvatio sam da ni ja ne bih vidio ovo mjesto da nisam sjeo na autobus i uputio se u drugo hrvatsko turističko mjesto. Bilo je to daleko od Hrvatske kakvu vidimo na idiličnom Jadranu", kaže Johns, dodajući da se, dolaskom na Plitvička jezera, ponovno našao u Hrvatskoj koju turisti žele vidjeti, onu iz turističkih brošura i časopisa.

"Ali to uključuje i put kroz zaboravljenu prošlost zemlje. I nikad nisam otkrio ime toga grada", zaključuje Johns reportažu objavljenu u Telegraphu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene