Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Savjet ulagačima

Britanska banka savjetuje: Povucite novac iz Hrvatske!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Barclays, britanska banka, nakon posjeta Zagrebu kritizirala je mjere hrvatske Vlade i predložila ulagačima povlačenje novaca.

Jedna od najvećih britanskih banki, Barclays, dala je Hrvatskoj savjet: 'Novac kojim ste kreditirali zemlju prebacite u Ukrajinu ili druge zemlje srednjoistočne Europe', piše Novi list.

Pročitajte i ovo Marko Primorac BBB+ uz pozitivne izglede Plenković trlja ruke: Fitch potvrdio dosad najviši kreditni rejting Hrvatske Ilustracija RAST ZA DVIJE RAZINE Moody's bi mogao nagraditi Hrvatsku zbog uvođenja eura: Na reviziji ocjena kreditnog rejtinga

Nakon posjeta Zagrebu analitičari su zaključili da hrvatska Vlada nije učinila dovoljno kako bi spriječila pad kreditnog rejtinga u kategoriju pod nazivom 'junk' tj. smeće. Navode da će Hrvatska u ožujku izgubiti postojeći investicijski rejting te upozoravaju ulagače u hrvatske obveznice.

>> Za njih nema krize: Banke u prošloj godini zaradile 4,7 milijardi kuna

Hrvatka neće doživjeti posljedice s kojima se suočila Mađardska npr. povijesni pad valute. Kreditna agencija Fitch Hrvatskoj je dala još malo vremena da se pripremi na strukturne promjene, analitičari u skladu s tom činjenicom naglašavaju da iako je Vlada krenula u dobrom smjeru promjene su prespore. Kao pozitivan primjer navode da je Hrvatska prvi put srezala proračun u odnosu na prethodnu godinu.

Kao rješenje, za javni sektor i radno zakonodavstvo, banka nudi korjenite promjene na tržištu rada i internu devalvaciju koju je moguće ostvariti smanjenjem plaće ili povećanjem cijena. Naglašavaju kako je mala šansa da se Hrvatska koja ima 80% duga u eurima odluči za devalvaciju kune.

Prisutne su i brojne druge kritike ali preporuka ulagačima da alociraju novac je ona koja bi trebala zabrinjavati Vladu, prenosi Novi List. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene