Nekoliko sati nakon dojave da je Britanka pala s kruzera, Obalna straža pronašla ju je onemoćalu u moru.

Galerija


Pripadnici ophodnog broda Obalne straže RH OB-03 "Cavtat" u nedjelju u akciji potrage i spašavanja pronašli su i spasili nestalu žensku osobu, britansku državljanku, koja je pala u more s kruzera "Norvegian star" u području ZERP-a Republike Hrvatske, u subotu, 18. kolovoza oko 23:45 sati.

Vezani članci Policajci su djecu nosili kroz duboki snijeg (Foto: Arhiva/MUP) - 6 Dekama omotala trbuh: Tunižanka koja je s još 14 migranata spašena s Plješivice glumila trudnoću Kruzer Viking Sea (Foto: Frank Einar VATNE / NTB Scanpix) / AFP Dramatične snimke s kruzera kojemu se usred oluje pokvario motor: "To je bio kaos, razbijena su prozorska stakla, ušla je voda..."

Snage Obalne straže RH i to ophodni brod OB-03 "Cavtat" i zrakoplov PC-9 u potragu su krenuli u svitanje, oko 6:30 sati na zahtjev Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru Rijeka (MRCC - Maritime Rescue Coordination Centre).

Posada broda Hrvatske ratne mornarice je na temelju dobivenih podataka o stanju vjetra i mora u trenutku nesreće, kao i preciznog izračuna o mogućoj poziciji nestale osobe u trenutku dolaska broda u područje traganja, oko 9:40 sati uočila osobu u moru te je brzom akcijom plivača spasioca, u 9:45 sati žena spašena te ukrcana na brod Obalne straže RH.

U koordinaciji s MRCC Rijeka, a s obzirom na dobro zdravstveno stanje, brodom OB-03 prevezena je u Pulu. Ophodni brod OB-03 "Cavtat" nestalu osobu pronašao je na oko 1300 m udaljenosti od mjesta nesreće te 60 NM od luke Vargarola iz koje je isplovio u potragu.

"Spasili smo jedan ljudski život. Taj osjećaj ne može se mjeriti ni sa čime. U svim segmentima ove zaista dramatične situacije pokazali smo da smo dobro obučeni i uvježbani. Ponosan sam na cijelu posadu broda, a posebno na kolegu, poručnika korvete Marina Delića, plivača spasioca, koji je gospođu, vidno onemoćalu dugotrajnim boravkom u moru, iznio iz mora na palubu broda", rekao je zapovjednik broda, poručnik fregate Lovro Orešković.

Prema podacima navedenim u zahtjevu MRCC-a, u istu potragu bili su uključeni i plovilo Lučke kapetanije Rijeka te tri civilna broda.