Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje Slavici

Bivši ministar zdravstva: Nisam odlučivao o zbrinjavanju vatrogasaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na županijskom sudu u Zadru nastavlja se suđenje Draženu Slavici za kornatsku tragediju.

Svoju priču u sudnici danas je prvi iznio brigadir Branko Plazanić, koji je u vrijeme kornatske tragedije bio zamjenik zapovjednika zračne baze Divulje i pomoćnik generala Stojkovića.

Pročitajte i ovo Marko Mihočević (Foto: Dnevnik.hr) Završne riječi ''Vatrogasni sustav bio je toliko kriminalan da je osim Slavice čitav niz drugih ljudi trebao biti na optuženičkoj klupi'' Slika nije dostupna Svjedočenje vještaka Novi detalji kornatske tragedije: Vatrogasci za bijeg imali 7 do 10 sekundi, moguće da su gorjeli dva puta

>> Suđenje za Kornate: 'Josipovć nam se nije udostojio odgovoriti'

Bio je tamo na dan tragedije i čuo glasine da su vatrogasci u vatri. Brigadir Branko Plazanić ispričao je u bazu Divulje sletio helikopter s oštećenom gumom te naglasio da nije mogao donijeti odluku o upućivanju zrakoplova.

Dodao je kako je pregledavao kazetu koja je bila u helikopteru te kako je istu nekoliko dana kasnije predao policiji. To što je Plaznić bio pomoćnik generala Stojkovića znači da je imao savjetodavnu ulogu po pitanju održavanja resursa i uporabu zračnih snaga.

Prave razmjere tragedije shvatio je kada su se helikopteri vratili u bazu oko 21 h. 'Vladao je pravi kao', rekao je. Dodao je da je znao i prije polijetanja da jedan helikopter ima neispravnu dizalicu te da su, po njegovom saznanju, bila angažirana četiri helikoptera.

Dobio odgovor da je helikopter pri kraju s gorivom

Svoju stranu priče u sudnici iznio je i Ferenc Leš, koji je bio operativni časnik u zapovjedništvu kod generala Stojkovića. Imao je dužnost komuniciranja s operativnim središtem pa je tako bio u kontaktu s bazom u Zemuniku i namjesnim snagama na Lošinju.

Tomislav Vuko, zapovjednik za Dalmaciju, u 16:30 javio mu je o tragediji i rekao da helikopter hitno ide spašavati vatrogasce. Tvrdi da su u spašavanju sudjelovala tri helikoptera, H202, 204 i 212. Po njegovom saznanju H213 nije bio operativno raspoloživ.

Leš tvrdi da je prvi zahtjev za slanje helikoptera dobio oko podneva. Na raspolaganju u bazi Divulje bio je jedan helikopter i zahtjevu je udovoljeno, tvrdi Leš. Kaže da je general Stojković donio odluku da se helikopter s Hvara preusmjeri na Kornat. To je Leš prenio bazi Zemunik, no dobio je odgovor da je helikopter pri kraju s gorivom.

 Ferenc Leš izjavio je kako je smatrao da je prebacivanje kanadera s Kornata u zaleđe Vodica bilo gubitak vremena. zahtjev za prebacivanje je dobio operativno vatrogasnog središta Divulje i po njemu je postupio.

Danas je svjedočio i Ante Sanader, predsjednik vatrogasne zajednice Splitsko - dalmatinske županije. Od županijskog zapovjednika Dražena Glavine iz 16 sati dobio je informaciju da će ranjeni vatrogasci stići u bolnicu Firule. To je prenio ravnatelju bolnice i otišao na helidrom uz bolnicu.

Tvrdi da nije koordinirao akcijom spašavanja i da je njegov posao bio da tamo dođe i kontaktira ravnatelja u vezi pripreme dolaska ozlijeđenih.

Tko je odgovoran za slanje maloljetnika?

Čedo Prodanović, odvjetnik Dražena Slavice, zapitao je Antu Sanadera, koji je od 2000. do 2005. bio županijski vatrogasni zapovjednik, tko je bio osdgovoran za opremljenost i činjenicu da su na teren išle maloljetne osobe.

Sudac je zabranio odgovor na pitanje, što je odvjetnik Prodanović dočekao s negodovanjem. 'Što je problem da Sanader to kaže, a slušamo nepotrebne podatke', zapitao je.

Danas svjedoči i Oto Bartos, vojni pilot. ispričao je da je toga dana letio od Divulja do Hvara u periodu od 11:30 do 14:20. Dodao je kako je u tiskovinama pročitao da je letio nakon 14:20, što se negativno odrazilo na njegovo zdravlje te je završio u bolnici.

Kaže da nije bio na Kornatima taj dan, nema informacija koliko je helikoptera bilo na Kornatu, a zna da na Hvaru nisu zabilježene nepravilnosti na helikopteru. Bartos je ispričao kako je oko 13 sati dobio upit može li ići na Kornat, na što je on odgovorio da nema goriva.

Svjedočenje bivšeg ministra zdravstva

U sudnici zadarskog Županijskog suda o kornatskoj tragediji danas svjedoči i bivši ministar zdravstva Neven Ljubičić. Rekao je da nije odlučivao o zbrinjavanju vatrogasaca jer sustav ne bi funkcionirao da odlučuje tek jedna osoba.

'Budući da se radilo o hitnom slučaju, bolnica u Zadru bila je prva regionalna bolnica po blizini i njezin izbor je bila ispravna odluka. Liječnici na licu mjesta odlučuju o zbrinjavanu, tu nema ni ministra ni administracije', rekao je.

Dodao je da je transport vozilima do Zagreba također bio dobar odabir jer vozila imaju posebnu opremu.

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene