Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 8 godina

Vrhovni sud presudio protiv osam domaćih banaka za kredite u švicarcima: "Slučaj franak je gotov. Ovo je naša pobjeda!"

Zgrada Vrhovnog suda (Foto: Dnevnik.hr)
Zgrada Vrhovnog suda (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Zgrada Vrhovnog suda (Foto: Dnevnik.hr) Zgrada Vrhovnog suda (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Denis Smajo (Foto: Dnevnik.hr) Denis Smajo (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Hrpa novca (Foto: Dnevnik.hr) Hrpa novca (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Sanja Žigo (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
Vrhovni sud odlučio je da su banke sklapajući kredite u švicarskim francima koristile nepoštene i ništetne ugovorne odredbe.

"Vrhovni sud donio je presudu kojom je odbio revizije tuženika u predmetu tužitelja Potrošača – Hrvatskog saveza udruga za zaštitu potrošača, protiv osam domaćih banaka radi zaštite kolektivnih interesa i prava potrošača", objavio je na svojim stranicama u utorak Vrhovni sud.

Pročitajte i ovo Ilustracija Hoće li platiti? Mađarska dobila ogromnu kaznu: "Takvo ponašanje je znatna prijetnja" Turski trgovački brod - 1 ostaju u zatvoru Hrvatski kapetan i 10 pomoraca zbog droge pred sudom u Turskoj: "Za mene bi bio šok da on ima veze s time"

Ukratko, u presudi je izražen pravni zaključak da su te banke u određeno navedenim razdobljima povrijedile kolektivne interese i prava potrošača korisnika kredita, sklapanjem ugovora o kreditu koristeći u njima nepoštene i ništetne ugovorne odredbe - ugovaranjem valute uz koju je vezana glavnica švicarski franak (valutna klauzula) a da se o tome nije pojedinačno pregovaralo.

"Pobijana drugostupanjska presuda je rješenjem djelomično ukinuta (bez vraćanja na ponovni postupak) u dijelu kojim je bankama naloženo da prekinu s opisanim postupanjem jer je o tome već pravomoćno presuđeno", stoji na stranicama suda.

Dodaju da se fizičke i pravne osobe mogu u posebnim parnicama pozivati na prihvaćene zahtjeve tužitelja u ovom postupku, a sudovi u tim pojedinačnim postupcima vezani su za ta utvrđenja.

Cijelu odluku možete pročitati ovdje.

"Velika pobjeda za sve potrošače"

"Ova presuda Vrhovnog suda je velika pobjeda sve potrošače koji su imali kredite u švicarskim Francima. Znači - ovom presudom Vrhovni sud je potvrdio presudu Visokog trgovačkog suda u dijelu da su banke radile nezakonito i nepošteno", kazala je Sandra Žigo iz Udruge Franak. "Ukoliko još nisu krenuli, mogu krenuti u tužbe, imaju pravnu osnovu i sigurnost podignuti tužbe i njih će dobiti na sudu", dodala je.

"Napokon, sedam i pol godina mučenja i mogu reći da je bilo napeto. Očekivali smo ovo možda malo brže, ali svejedno velika pohvala hrvatskom pravosuđu na položenom ispitu. Govorimo o nekakvom broju od 60-70 tisuća stambenih kredita i još o tolikom broju ostalih kredita. Znači govorimo o 120 tisuća obitelji u Hrvatskoj. Nije to zanemariv broj. Možda se to odnosi na nekih 300 do 400 tisuća ljudi, zapravo", dodao je Denis Smajo, suradnik Udruge Potrošač.

Ministarstvo financija bez komentara

"Ministarstvo financija, kao dio izvršne vlasti, nije u mogućnosti niti ćemo komentirati ikakve odluke sudova bilo koje razine i bilo koje instance. Ono što možemo jedino iskazati je nada i vjera u trodiobu vlasti, odnosno da svi sudski procesi se vode u skladu s ustavnim načelom i principom o pravičnosti za svakog pojedinca. Vjerujem da će se sve odvijati u nekakvim razumnim rokovima", kazao je Zdravko Marić, ministar financija.

Presudu Vrhovnog suda komentirali su i iz Hrvatske udruge banaka. Kažu kako će banke razmotriti poduzimanje daljnjih pravnih koraka koji im stoje na raspolaganju u Hrvatskoj, ali i na europskoj razini. Tvrde kako Vrhovni sud ovime nije u bitnome dao nikakva nova prava korisnicima kredita, niti je odredio svoj stav u pogledu pojedinačnih parnica.

Aleksić: Velika pobjeda

"Slučaj franak je gotov. Ovo je naša pobjeda", bila je prva reakcija Gorana Aleksića, iz udruge Franak.  

Nakon osam godina presuda za kolektivnu tužbu je pravomoćna

 

"Malo je dugo trajalo, ali eto, dočekali smo odluku", rekao je Aleksić i dodao da sad potrošači mogu u privatne tužbe. Ipak, naglašava kako od Vrhovnog suda očekuje još tri odluke. 

"Želimo da se ugovori proglase ništetnima, da odredi kako će se računati obeštećenja za već koncertirane kredite, ali tražimo da ukine zastaru potraživanja", rekao je Aleksić.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene