U gradskoj četvrti na samom rubu Zagreba, u Brezovici, stanovnici su ogorčeni gradskom vlašću, jer im je tajila da samo nekoliko kilometara od njihovih kuća planira izgraditi kompostanu, i to onu u koju bi biootpad dovozila cijela Zagrebačka županija.

Galerija


500-tinjak metara duboko u šumi grad Zagreb naumio je izgraditi kompostanu u Brezovici. Ne čudi što zbog toga prosvjeduju brojni građani jer, ako ona bude smještena tu, u krugu od kilometar i pol s tri strane bit će okružena njihovim kućama.

Vezani članci Stipe Antonijević i Zdravka Kozić (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Brezovčani poručuju Bandiću: "Leći ćemo tijelima pred strojeve. Je li to dovoljno?" Zdravka Kozić, predsjednica udruge Obraz (Foto: Dnevnik.hr) Brezovčani protiv gradnje kompostane: "Bojimo se zagađenja pitke vode, nećemo odustati!"

"Bojimo se zagađenja vode, tla, zraka, bojimo se buke koju će donijeti kompostana, bojimo se opterećenja na gradske prometnice, odnosno kanalizaciju", govori Đurđa Horvat Kostenjak, Strmac.

No gradonačelnik ih razuvjerava.

"Kompostana ne zagađuje niti ugrožava život i zdravlje ljudi. A sve ostalo je plod ljudske mašte i kurenja", tvrdi Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba.

Brezovčani protiv izgradnje kompostane (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Brezovčani protiv izgradnje kompostane (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

"Tajili su nam najveću kompostanu u Hrvatskoj. To zaista nije šala, biootpad nije šala", smatra Nikolina Frklić, Brezovica.

"Oni su imali sastanak za tu cestu u 10 navečer, u pola 12 drugi dan su pozvali 5 ljudi i napravili cestu po kojoj sad misle vozit smeće", govori Jasna Celić, Brezovica.

Na takve optužbe Bandić odgovara: "Za pametne sam dovoljno rekao. Hvala vam."

Gradonačelnik je još poručio da je na izborima u Brezovici uvjerljivo pobijedio i da će njega građani razumjeti.

Brezovčani protiv izgradnje kompostane (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Brezovčani protiv izgradnje kompostane (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr

No građani se ne slažu s njegovim mišljenjem.

"Gospodine Bandiću, više nikad niste dobrodošli u gradsku četvrt Brezovicu, od počasne kume kompostane u Brezovici. Tu ste bili doma, tu ste jeli, tu ste pili, tu ste provodili vikende, a sada jednostavno bez grižnje savjesti okrenuli ste leđa svojim ljudima", govori Vladimir Kostenjak, Brezovica.

Građani jednoglasno daju do znanja da će napraviti sve, apsolutno sve, da spriječe izgradnju kompostane.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.