Novi problem za šefa Vlade. Bratić Andreja Plenkovića zaposlen je nedavno u državnoj tvrtki Hrvatske ceste.

Galerija


Kažu da je bio najbolji kandidat i da nisu znali da ima pravomoćnu presudu za primanje mita dok je radio u državnoj službi kao građevinski inspektor. Premijer, čijim se rođacima u kontekstu zapošljavanja već bavi povjerenstvo za sukob interesa, tvrdi da ništa nije znao i sa zapošljavanjem nije imao veze.

Vezani članci Andrej Plenković i Zoran Milanović Predsjednik traži sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost: ''Postoje teme oko kojih se naši stavovi razlikuju, ali kada je u pitanju moguća ugroza...'' Andrej Plenković i Josip Aladrović Plenković predstavio mjere za očuvanje radnih mjesta: "Uvodimo još kraće radno vrijeme, raste potpora za radnike. Iznos će ovisiti i o padu prometa"

Premijer Andrej Plenković nije bio raspoložen za pitanja o bratiću zaposlenom u Hrvatskim cestama. "Ne, već sam odgovorio na to, ima li još nešto?", kaže Planković.

Bratić je, objavile su i Hrvatske ceste, u lipnju primljen na radno mjesto kao referent operater na Hvaru. Odgovaraju nam, bila su dvojica kandidata na natječaju, drugi nije prošao na pismenom ispitu, on je zadovoljio uvjete.

Iz Hrvatskih cesta poručuju da nemaju saznanja je li Josip Makjanić bratić Andreja Plenkovića. Tvrde i da nitko nije imao utjecaj na njegovo zapošljavanje. Također da je dostavio i uvjerenje da se protiv njega ne vodi kazneni postupak. Podatke o ranijoj osuđivanosti ne mogu tražiti.

Da ima pravomoćnu presudu iz 2013. godine, doznajemo na Županijskom sudu u Splitu. "... osuđen zbog kaznenog djela primanja mita (iz čl. 347. st. 1. Kaznenog zakona/97) na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, uz izricanje sigurnosne mjere zabrane obavljanja djelatnosti građevinskog inspektora u trajanju od pet godina“, glasio je odgovor suda.

Tada je ostao bez posla, iz zatvora je izašao pretprošle godine. Prošao mu je i rok zabrane za posao građevinskog inspektora. Prema zakonu tek nakon tri godine od izdržane kazne slijedi rehabilitacija i briše se iz kaznene evidencije . "Je li to možda nemoralno? Trebaju li ljudi koji imaju pravomoćne presude za primanje mita raditi u državnim tvrtkama prije rješenja o rehabilitaciji? Sve sam vam odgovorio već za to nema nikakve veze sa mnom", dodao je Plenković.

Premijerov bratić danas je nedostupan, iz oporbe su stigle kritike. "Ako se pokaže da je na to predsjednik Vlade imao utjecaj to podliježe onda najmanje postupku pred Povjerenstvom za sukob interesa. Bilo bi dobro za neka trgovačka društva propisati da vrijedi kriterij zapošljavanja nešto slično kao za državne službenike", rekao je Arsen Bauk.

Ivanu Viliboru Sinčiću je situacija neobjašnjiva i nemoguća. "Jednostavno je nevjerojatno ovo što se moglo dogoditi u Hrvatskoj da osoba koja je primila mito, za to je osuđena, za to je odležala u zatvoru da onda dobije posao u poduzeću kojem je u vlasništvu država, uz vrlo male provjere i na kraju nitko ništa ne zna“, rekao je Sinčić.

Još jednom proziva za bujanje korupcije. Pri rekonstrukciji Vlade premijer je uzvraćao. "Nikada niti u jednom trenutku nikome baš neću dopustiti da meni, mojoj Vladi lijepi etikete, epitete koji imaju veze sa korupcijom“, izjavio je Plenković.

U povjerenstvu za sukob interesa slučajem bratića se ne bave, no jesu zapošljavanjima premijerove sestrične, ujaka, kuma, šogora. Odluku o kumu i šogoru, kažu, trebaju donijeti u rujnu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr