Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Potpuni slom hrvatske poljoprivrede'

Branko Hrg: Hitno smijeniti ministra Jakovinu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Branko Hrg danas je, istaknuvši da to čini u ime svih onih seljaka koji propadaju, pozvao premijera Zorana Milanovića da hitno smijeni ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu.

"Ovih dana je premijer Milanović najavio da uvodi red i da će svi oni koji rade štetu biti smijenjeni. Oslobodio nas je straha od ministra (financija Slavka) Linića, građani malo lakše dišu, više se toliko ne boje, pa ja ga sada molim i pozivam, u ime svih onih seljaka koji u ove dvije godine propadaju, neka seljake oslobodi straha od Jakovininog nerada", rekao je Hrg i dodao: "Jasno je da je sljedeći ministar kojeg hitno treba smijeniti ministar Jakovina. I ne trebaju imenovati novoga ministra, bit će manje troška, učinci će biti veći, moći će se više uložiti u proizvodnju, a birokracije će biti manje", poručio je.

Pročitajte i ovo Liste Rijeke pravde - 1 Jesu li partneri dobili previše? Ne misle svi da su liste Rijeke pravde – pravedne: "Peđa Grbin bi više trebao osluškivati teren" Tonino Picula SDP-ova eurouzdanica Picula ne skriva nezadovoljstvo: ''SDP se previše izložio i preuzeo sav rizik Milanovićevih političkih ambicija''

Hrg je na konferenciji za novinare održanoj u središnjici HSS-a na temu: "Potpuni slom hrvatske poljoprivrede. Kaos u ministarstvu", rekao da je 2011. u Agenciji za plaćanje u poljoprivredi bilo 477 ljudi, a danas ih ima 670.

"Znači za manje od dvije godine ministar Jakovina, ne radeći ništa u resoru, uspio je povećati za 193 osobe državnu birokraciju koja bi trebala voditi brigu o isplatama poticaja u poljoprivredi, dok istovremeno propadaju poljoprivredna gospodarstva, posebno obiteljska poljoprivredna gospodarstva", ustvrdio je Hrg.

Kap koja je prelila čašu

Kap koja je "malo prelila čašu", rekao je, bio je podatak od neki dan da je iz sustava poticaja izbrisano više od 20.000 krava dojilja križanki, dok se svugdje u Europskoj uniji isplaćuju poticaji. Oni su međutim u Hrvatskoj najedanput nestali, bez da je netko prethodno obavijestio poljoprivredne proizvođače, rekao je Hrg.

Po njegovim riječima, ta agencija radi tako loše, da ljudi ne znaju koliko trebaju dobiti poticaja, za što dobivaju i koliko konačno su dobili, ustvrdivši da se u takvom sustavu može manipulirati, pa se "velikima može isplatiti ono sve što im pripada, a mali neka poginu, za njih ionako nikoga u ovoj državi više nije briga".

Rekao je kako je sinoć pročitao da je Vindija dužna mljekarima nekoliko mjeseci, da su mljekari iz križevačkog kraja tek sada dobili novac za siječanj i da Vindiji izgleda ne plaćaju veliki kupci, odnosno Agrokor. "Gdje je ministar Jakovina? Nije li on trebao pozvati Vindiju i pitati u čemu je problem, iz kojih vi razloga ne možete platiti seljacima mlijeko, od kojeg oni žive? Je li problem da netko vama ne plaća, pa da saznamo istinu", rekao je i javno pozvao Vindiju da javnost i proizvođače obavijeste zašto nisu ljudima mogli platiti njihov proizvod.

"Obiteljska poljoprivredna gospodarstva propadaju, nema reda, vlada opći kaos i u tom općem neredu jednostavno se odgovorni sakriju", ustvrdio je Hrg.

Predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Mijo Latin pozvao je sve seljake da iziđu na izbore za Europski parlament i glasaju za HSS-ovu kandidatkinju Marijanu Petir. Ona se borila za mala obiteljska gospodarstva i za selo, a najavila je, kazao je, da će se, ako uđe u EU parlament, prijaviti za članstvo u Odboru za poljoprivredu.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene