Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić izjavio je u petak da u SDP-ovoj koaliciji čvrsto stoje iza mjera koje najavljuju u kampanji - smanjenja PDV-a na košaricu poljoprivrednih proizvoda i novog povećanja plaća, da znaju koliko to košta i da je to moguće.


"Mogu samo reći za one stvari koje sam ovih dana spomenuo, a to je smanjenje PDV-a na košaricu poljoprivrednih proizvoda, kao i novo povećanje plaća za hrvatske građane, koji na svu sreću imaju posao, u idućem mandatu, iza toga čvrsto stojimo. To smo iskalkulirali, znamo koliko to košta i to je moguće", kazao je Grčić odgovarajući na pitanja novinara prije skupa "Dan velikih planova", koji se održava u organizaciji tjednika Lider.

Vezani članci Branko Grčić Iz SDP-a prozvali stožer da testiraju premalo građana, Beroš im odgovorio: „Neki žele dobiti političke bodove na račun pandemije“ Branko Grčić Branko Grčić o HDZ-ovom programu: "Nema granice za njihova obećanja, milijarde lete u nebo"

Grčić kaže kako je važno što su obje mjere izravan poticaj gospodarstvu. "Mi želimo potaknuti, prije svega poreznim mjerama, gospodarstvo da bi se to vrlo brzo vratilo svima nama", rekao je odgovarajući na upit koliko su mjere koje se obećavaju u izbornoj kampanji, kao što su smanjenje PDV-a ili povećanje mirovina, uopće moguće s obzirom na trenutnu situaciju.

Ekonomski stručnjak o HDZ-ovom planu: 'Sve su to obećanja'

Na upit otkud novac za te mjere, potpredsjednik Vlade objašnjava kako je riječ o odricanju od dijela proračunskih prihoda kako bi se to 'zavrtilo' u gospodarstvu, a što bi rezultiralo jačim rastom. "Jednog dijela proračunskih prihoda se odričemo u korist gospodarstva, da bi se to 'zavrtilo' u gospodarstvu i brzo reagiralo s novim, jačim rastom, a kad raste ekonomija onda rastu i prihodi proračuna. I to je naša formula", rekao je.

Potvrdio je da su to mjere za novi mandat i da bi se poduzele odmah na početku mandata. Grčić je ponovio i da će novih rezova biti samo na komponentama koje ne diraju socijalne troškove. "Dakle, nema rezova mirovina, dapače ide se dalje s indeksiranjem, kao što smo to radili do sada, negdje oko 3,8 posto su u prosjeku porasle mirovine u našem mandatu zahvaljujući indeksiranju", kazao je.

Dodaje da neće biti rezova ni kod socijalnih troškova, da su neka socijalna davanja i povećana, a uveden je i vaučer za električnu energiju. "Tim putem nastavljamo", poručio je.

Na upit jesu li glavne točke HDZ-ova programa uopće ostvarive, Grčić kaže kako time nije nešto posebno impresioniran. "Moram se složiti s mnogim analitičarima koji su rekli da je to više lista želja, nešto što nije dalo konkretne mjere, kao što ih mi s druge strane dajemo. Mi vrlo konkretno govorimo što ćemo napraviti. Tako da nisam nešto posebno impresioniran time", kazao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook