Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Luka Brkić za Dnevnik.hr

Ekonomski stručnjak o HDZ-ovom planu: 'Sve su to obećanja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gospodarski program Domoljubne kolacije koji je u četvrtak ususret Parlamentarnim izborima predstavio Tomislav Karamarko, za Dnevnik.hr komentirao je profesor doktor Luka Brkić.

HDZ je u četvrtak predstavio svoj gospodarski program. Tomislav Karamarko s govornice je najavio rast plaća i mirovina, 1000 eura za svako novorođeno dijete, smanjenje broja ministarstava...

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pregovori oko pozicija u Vladi Petrov: Karamarko i ja ćemo biti potpredsjednici Vlade Slika nije dostupna Javna objava LOVRINOVIĆ OBJAVIO FOTOGRAFIJU I PORUČIO 'Danas bi trebalo biti jasno'

Profesor doktor Luka Brkić u razgovoru za dnevnik.hr rekao je kako je, naravno, riječ o obećanjima, ali naglasio da se radi o predizbornom skupu jer smo u izbornoj godini. To, dakle, nije ništa neuobičajeno.

A koliko su navedene mjere ostvarive? Brkić objašnjava da je načelno sve ostvarivo.

'Sve mjere, bez obzira na stranku koja ih promovira, državu u kojoj se promoviraju i na izborno zakonodavstvo su provedive, ali pitanje je postoji li politička volja da se to učini, jesu li spremni podnijeti sve konzekvence u smislu političkih ishoda nakon zagovaranja ili pokušaja provođenja mjera', rekao je Brkić.

MINISTRI O HDZ-OVOM PROGRAMU 'Kome će biti dobro?' 'Zna se'

Objasnio je da je vrsta programa i obraćanja kakvo smo danas vidjeli standardizirana i tu nema ništa drugačije u odnosu na ono što je primjerice bio Plan 21.

'Mi ovo danas zovemo obećanjima jer u programu ne vidimo konkretne mjere, simulacije, model kojim bi se došlo do toga', rekao je Brkić i naglasio da je ta vrsta kritike primjenjiva na sva slična obraćanja.

Objašnjava kako se u sklopu ovakve predizborne konvencije i programa ne može izlagati 500 stranica ukoliko one, a nada se da je tako, postoje. U tom smislu, kaže, ništa nije niti moglo biti bitno drugačije.

Povećava se skeptičnost

Naravno, naglašava profesor Brkić, to dodatno povećava skeptičnost i strahove od toga da će to biti samo obećanja. Stvara se mišljenje 'opet slušamo obećanja od kojih ništa neće biti, a ako ne bude nitko neće odgovarati, osim eventualno na izborima'.

A hoće li HDZ-ovi današnjim skupom privući nove birače?

'Ja mislim da s obzirom na vrstu dokumenta, retoriku, konstatacije, da neće privući nikoga bitno tko nije već u korpusu biračkog tijela HDZ-a', kaže profesor Brkić i napominje jednu karakteristiku naših stranaka, a to je da dobivaju glasove od birača koji idu po inerciji, odnosno zacijepljeni su tim strankama, njihovim ideologijama, viđenjima, percepcijama.

Karamarko: 'Svako novorođeno dijete dobit će potporu, a predložit ćemo da to bude 1000 eura'

'Glasaju za njih bez obzira na program. A program ne nudi ništa vizionarski novoga da bi se moglo ozbiljnije računati na privlačenje iz korpusa ljudi koji ne izlazi na izbore', zaključuje.

Osobno ni ne očekuje da će netko na ovakvoj vrsti skupa ponuditi primjerice par stotina stranica sektorskih politika, simulacije i modele - i to vrijedi za skupove svih stranaka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene