Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada u bivšoj zgradi Centralnog komiteta

Kosor o 'Kockici': Da sam ja to predložila oni bi tražili donošenje zakona o zabrani imena 'Jadranka'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tomislav Karamarko iznio je ideju da bi se vlada mogla preseliti iz Banskih dvora u 'Kockicu'.

Prijedlog šefa HDZ-a da se Vlada preseli u zgradu na Prisavlju, a Predsjednica da se useli u Banske dvore - svidjela se Uredu Predsjednice. Banski dvori bi se tako preselili u popularnu Kockicu u kojoj su sada ministarstva prometa i turizma, a nekad je tamo bio Centralni komitet Saveza komunista.

S Pantovčaka poručuju da je njihovo povjerenstvo pri kraju s radom i želja im je što prije riješiti pitanje preseljenja s glavnim naglaskom na smanjenje troškova. Mnogi su danas komentirali mogućnost preseljenja.

Kosor: Da sam ja to predložila, tražili bi zabranu imena 'Jadranka'

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura" Slika nije dostupna O izboru Karamarka Komentar vladajućih na izbor novog šefa oporbe: 'To je bilo očekivano'

O mogućem preseljenju na Twitteru se oglasila Jadranka Kosor.

'Da sam ja predložila preseljenje moje Vlade u zgradu gdje je bio CKSKH oni bi tražili donošenje zakona o zabrani imena "Jadranka" u RH', napisala je.

Reiner: Nije loša ideja ako se svi s njom slože

Predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner ne protivi se ideji da se hrvatska Vlada iz Banskih dvora preseli u 'Kockicu', a da predsjednica Republike s Pantovčaka preseli u Banske dvore.

'Mislim da to nije loša ideja ako se svi s njom slože', odgovorio je Reiner novinarima u Hrvatskom saboru. 'Bilo kakvo preseljenje nosi svoje troškove (...) koliki će oni biti, nešto je o čemu isto treba dobro razmisliti i vidjeti da li je bilo koje od rješenja o kojima se raspravlja optimalno', odgovorio je na Reiner na upite o mogućim troškovima preuređenja.

Smatra da je zgrada dovoljno dobra da bude sjedište Vlade. 'Pa ne vidim zašto ne? Moram priznati, jako dugo nisam bio u toj zgradi, ali vjerujem da da', izjavio je.

Predsjednik Sabora ne vidi nikakvu simboliku u Vladinu preseljenju u zgradu u kojoj je nekada stolovao vrh bivše Komunističke partije Hrvatske. 'A kakvu bih trebao vidjeti', uzvratio je na novinarsko propitivanje o simbolici.

Ideju o spomenutim preseljenjima u javnosti je iznio predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Pusić: Vlada treba ostati u Banskim dvorima

Predsjednica HNS-a i ministrica vanjskih i europskih poslova poslova u tehničkoj Vladi Vesna Pusić izjavila je u četvrtak, komentirajući mogućnost preseljenja sjedišta Vlade na Prisavlje, kako misli da Vlada treba ostati u Banskim dvorima.

'Dok nema neke zgrade u kojoj mogu biti sva ministarstva, a to za sada nema, dotle Vlada treba tu ostati', rekla je Pusić novinarima pred Banskim dvorima dodavši kako će u Saboru braniti taj stav.

Moguće preseljenje Vlade u 'Kockicu' na Prisavlju najavio je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u sklopu svoga prijedloga da se Ured predsjednice preseli u Banske dvore, a Vlada od tamo izmjesti u nekadašnju zgradu Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske.

Opačić: Trebaju se primiti rješavanja problema

Potpredsjednica tehničke Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić izrazila je u četvrtak zadovoljstvo jer je bila "u timu koji je zatekao zemlju u teškom stanju i recesiji, a sada je BDP veći od dva posto, što znači da smo zemlju izvukli iz krize".

"Osobno sam zadovoljna i onim što sam napravila, uvela sam puno reformi u sustav socijalne skrbi, kao i reforme koje sam koordinirala kao potpredsjednica Vlade, koje su dale dobre rezultate u sustavu obrazovanja i zdravstva", rekla je Opačić novinarima pred Banskim dvorima.

"Drago mi je da je dio reformi završen, a neke su započete i neće se moći zaustaviti jer su ušle u Europski semestar i financiraju se sredstvima Svjetske banke", napomenula je.

Na upit o mogućem preseljenju Vlade u "Kockicu", Opačić je poručila da se nova Vlada treba primiti rješavanja problema jer da su se članovi dosadašnje Vlade bavili "gdje će tko sjediti i gdje će se preseljavati" izgubili bi pola godine.

I najava da će se u novoj Vladi nakon pola godine smanjivati broj ministarstava je "bavljenje samim sobom". Ako doista žele rješavati probleme građana onda moraju , kao i mi, krenuti s problemima, a ne tehnikalijama gdje će tko sjediti, istaknula je.

U vezi produžetka mandata direktorima javnih poduzeća pojasnila je da je to odlučeno kako bi poduzeća funkcionirala dok se ne izaberu novi ljudi. "Sastavljanje nove Vlade dugo traje. Kada bismo mi digli ruke od svega nastao bi kolaps u zemlji i građani bi platili najveću cijenu. Sve to radimo dok nova Vlada ne sjedne u Banske dvore i dok ne imenuje svoje ljude", kazala je.

Što se tiče stanja u SDP-u i izbora novog predsjednika stranke Opačić je samo kratko poručila da je "Zoran Milanović čovjek koji je zemlju izvukao iz krize".

Grčić: U 'Kockici' nema mjesta za cijelu Vladu

Tehnički potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić izjavio je u četvrtak da je u drugom dijelu mandata Vlada napravila velik posao, pa misli da mogu zadovoljno zaključiti svoj mandat.

"To se vidi svaki dan i vidjet će se. I na početku mandata nove Vlade vidjet će se rezultati onoga što smo radili. Uvijek se može bolje, ali ono što je zadnjih dvije godine krenulo, posebno u gospodarstvu, pa i u provedbi određenih reformi, mislim da možemo zadovoljni zaključiti ovaj mandat", rekao je Grčić novinarima uoči sjednice Vlade.

Upitan koga priželjkuje da dođe u njegovo ministarstvo uzvratio je kako posebnih želja nema, ali se govori kako bi to vjerojatno mogla biti HDZ-ova Ivana Maletić.

Na pitanje do kada se produžuju mandati direktorima javnih poduzeća Grčić je pojasnio kako u skladu s primopredajom vlasti mandate na raspolaganje daju u roku 15 dana od formiranja nove Vlade, a onda kreću natječaji koje će pokrenuti nova Vlada. "Bilo bi nekorektno da smo mi to radili sada pred kraj mandata", rekao je.

Grčić je komentirao i najave prema kojima bi se Vlada mogla preseliti u "Kockicu" rekavši kako bi bilo možda dobro da se integrira vladine institucije. "Bilo bi efikasnije i bolje, smanjili bi se troškovi ako bi to bilo na jednom mjestu, međutim, prostor je ograničen. U 'Kockici' već imamo neka ministarstva, prostor je ograničen i teško će biti integrirati cijelu Vladu", ustvrdio je.

'Ima tamo dosta ovih prije 90-te koji su bili aktivni, vuče ih kao magnet srce u kockicu. Mene recimo ne', rekao je ministar poduzetništva Gordan Maras.

'Pa vjerojatno ima nekakvog rezona i to je samo stvar kalkulacije po meni, nekakve praktičnosti', komentirao je moguće preseljenje ministar turizma Darko Lorencin.

Karamarko: Poslat ćemo svećenika da malo raskuži

Komentirajući moguće preseljenje vlade u 'Kockicu', bivšu zgradu Centralnog komiteta, šef HDZ-a Tomislav Karamarko našalio se rekavši 'Ma, poslat ćemo svećenika da malo raskuži. Ali, kažem, ne mora to biti Kockica'.

Rekao je i da bi se kompleks na Pantovčaku dijelom mogao pretvoriti u veliki kongresni centar i biti izvor zarade. Preostali dio, kaže, mogao bi se iskorititi za neke druge namjene, prenosi Jutarnji list.  (Hina/Ma.B.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene