Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zahvalio svima

Milanović nakon sjednice: 'Bili smo nepokolebljivi, branili prava slabijih'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Održana je posljednja sjednica Vlade Zorana Milanovića.

Na vjerojatno posljednju sjednicu svoje Vlade u ovom mandatu Zoran Milanović osvrnuo se statusom na Facebooku.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Zoran Milanović - 3 na Plesu Novinari pitali Jandrokovića je li tampon zona, a ubacio se Milanović: "On je prefit" Zoran Milanović razgledao Rafale - 3 novi hrvatski ponos FOTO Zoran Milanović popeo se na jedan Rafale i pomno ga razgledao

'Danas sam vodio vjerojatno posljednju redovnu sjednicu u ovom mandatu. Hrvatska je danas bolja nego 2011. Hvala svima koji su tome doprinijeli! Zaustavili smo negativne trendove pada, zemlja ima gospodarski rast i pozitivne sve parametre. Bilo je stvari koje nismo uspjeli napraviti, poput autocesta. Htjeli smo usvojiti jedan model da građani ne plate 4 milijarde eura kamata, ali nažalost, tu su otpori bili veliki. Bili smo narodna vlada - birao nas je i podržavao hrvatski narod, politički narod.

U prostoru slobodarstva, ljudskih prava, prava manjina, čovjeka i građanina, bili smo tvrdi, jer jedino se tako može ta prava braniti. Bili smo nepokolebljivi, branili prava slabijih, bilo po broju ili socijalnom statusu. Branitelje smo također u ovoj teškoj krizi uspjeli zaštititi od bilo kakvih daljnjih rezova, za razliku od prethodne vlade. Bilo je teško, sve je to dio političke borbe u kojoj se katkad prelazila granica ne samo dobrog ukusa, već i ljudskosti. Onaj koji se bavi politikom na takve stvari mora biti spreman.

Puno vam hvala u moje ime, hvala svima koji su nas podržali. Hvala narodu koji nas je podržao u velikom broju i na ovim izborima. Nastavit ćemo raditi na tome da od Hrvatske napravimo zemlju na koju ćemo zaista moći biti ponosni, da to bude jedna ljepotica koju ćemo ljubomorno čuvati i na kojoj će nam svi zavidjeti', napisao je Milanović.

Danas sam vodio vjerojatno posljednju redovnu sjednicu u ovom mandatu. Hrvatska je danas bolja nego 2011. Hvala svima...

Posted by Zoran Milanović on Thursday, 14 January 2016

'Mi smo zatekli avion s praznim kokpitom, izvan kontrole'

Slično je govorio i na početku današnje sjednice.

'Otvaram 272. sjednicu vlade, vjerojatno posljednju redovnu u ovom mandatu. Hvala svima koji su ovdje i koji nisu, svim građanima na povjerenju i podršci koju su nam davali. Stranke koje čine vladu na izborima su dobile relativnu podršku, vidjeli smo da to nije bilo dovoljno za nastavak rada.

Ekipa koja bi trebala doći zatiče zemlju u puno boljem stanju nego smo je mi zatekli. Ako se mogu poslužiti usporedbama, mi smo zatekli jedan avion, zrakoplov koji je bio s praznim kokpitom, izvan kontrole, život putnika nije bio ugrožen, ali je bilo jako turbulentno i nesigurno. Dakle mi smo tom zrakoplovu vratili letnu konfiguraciju, on je sada na krstarećoj visini. Mi smo zaustavili negativne trendove pada, i to velikog pada u 2009., 2010 godini. Zemlja ponovno ima gospodarski rast, zemlja ima pozitivne sve parametre koji uspjeh znače i sve što pogledate je dobro. Prema jednom od posljednjih izvješća EK čak je i poslovna klima u Hrvatskoj, indeks poslovnog povjerenja i očekivanja prvi ili drugi najviši u Europi. To su dobre stvari i Hrvatska danas sigurno nije što je bila 2011. godine, danas je bolja i svima koji su u tome sudjelovali i koji su imali strpljenja da nam daju povjerenje, da nas katkada trpe, ali da vide kuda idemo, da idemo pravim putem, gdje ćemo na kraju završiti... Svima nama to daje puno razloga za spokojstvo, ljudski mir, zadovoljstvo, pravo da kažemo da smo bili narodna vlada, građanska vlada, da su to građani na izborima prepoznali, da su nam se vratili u velikom broju i još jednom po treći ili četvrti puta izražavam zahvalnost', poručio je Zoran Milanović u svom obraćanju.

'Prva stvar koju smo napravili bila je simbolička, to je bilo ukidanje zakona koji je predviđao da ovrha bude nečiji biznis, sve drugo što smo radili bilo je u cilju zadržavanja socijalnog i zadržavanja standarda ljudi koliko je to bilo moguće (...) da bismo na kraju donijeli i taj zakon popularno nazvan o nepopularnim švicarskim francima. To je sve pokazalo ljudsku komponentnu vlade', rekao je.

'Bilo je stvari koje nismo uspjeli napraviti, u tome su nas zaustavljali oni čije je to legitimno pravo', smatra Milanović.

'U prostoru slobodarstva bili smo tvrdi jer jedino tako se može i branili prava slabijih, bilo po broju, bilo po socijalnom statusu. Branitelje smo također uspjeli zaštiti od velikih rezova za razliku od prethodne vlade', rekao je.

'Još jednom puno vam hvala na svemu, vama u moje ime, hvala svima koji su nas podržavali, bili smo narodna vlada. Podržavao nas je hrvatski narod. Nastavit ćemo vjerujem svi mi, ja sigurno, raditi na tome da od Hrvatske napravimo zemlju na koju ćemo svi biti ponosni, da to bude jedna ljepotica. Hvala vam od srca i idemo završiti ovaj posao', zaključio je.

Predstavljanje izvješća o radu

Vlada premijera Zorana Milanovića sastala se na svojoj zadnjoj sjednici, na kojoj su predstavili izvješće o radu Vlade i o preuzetim i nepodmirenim obvezama u mandatu, čime ispunjava obveze iz Zakona o postupku primopredaje vlasti.

Riječ je o vrlo opširnom dokumentu s izvješćima 20 ministarstava i nešto više od 20 državnih ureda i zavoda te ureda o zatečenom stanju, stanju obavljenja poslova od 2011. do 2015. te poslovima u tijeku i otvorenim pitanjima s prijedlozima rješenja.

Vlada premijera Zorana Milanovića, prema brojčanim je pokazateljima, u razdoblju od 23. prosinca 2011. do 4. siječnja ove godine održala 271 sjednicu, koje su trajale 218 sati i 55 minuta. U četverogodišnjem mandatu Vlada je raspravila 5795 točaka, a na njen je prijedlog Sabor donio 810 zakona, od čega 277 zakona kojima je hrvatsko zakonodavstvo usklađeno sa zakonodavstvom EU.

Vlada je na sjednici odlučivala i o zaključku kojim bi se upravama, nadzornim i upravnim odborima te upravnim vijećima u trgovačkim društvima od strateškog značaja i onima u kojima država ima većinsko vlasništvo, privremeno produžilo to članstvo do izbora i imenovanja novih članova, što će učiniti nova Vlada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene