Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napuste li Hrvatsku, čeka ih uhićenje

Branitelji osobno mogu provjeriti vodi li se protiv njih istraga u Srbiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svaki zainteresirani građanin informaciju može zatražiti u Ministarstvu pravosuđa.

Uhićenje Vukovarca Tihomira Purde na granici s BiH izazvalo je zabrinutost među braniteljima. Pitaju se hoće li i njih netko uhititi ako odu u drugu državu. Hrvatska stranka prava tvrdi da hoće. Imaju, kažu, i popis branitelja Vukovara i Osijeka koje Srbija traži.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kako komentirate HDZ-ove optužbe na račun predsjednika Josipovića? Slika nije dostupna Pusić poručila 'Na slučaju Purda pokazali smo da u pravosuđu nema reda'

'Preporučamo svima da ne prelaze granicu s Bosnom jer po tim nalozima se postupa. Svi branitelji koji su sudjelovali u borbama mogu se javiti u prostorije HSP-a da provjere jesu li na tom spisku', rekao je Mladen Leovac, predsjednik vukovarsko-srijemskog HSP-a.

>> 'Ako treba osobno ću nazvati Borisa Tadića da to razmotrimo'

U Ministarstvu pravosuđa potvrdili su kako su popisi o osobama protiv kojih se vodi istraga ili postupak razmijenjeni između Hrvatske i Srbije. Svi koji žele provjeriti nalaze li se na njemu samo trebaju doći u ministarstvo. U slučaj vukovarskog branitelja uključila se i premijerka. Kaže da će zvati i srbijanskog predsjednika Borisa Tadića ako bude potrebno.

'Voditi ćemo računa i vidjeti o čemu se zapravo radi. Apsolutno ne bi bilo dobro da se stvori dojam o bilo kakvom progonu hrvatskih branitelja', rekla je premijerka Jadranka Kosor.

U ministarstvu prozivaju krivce

I iz resornog ministarstva kažu kako će učiniti sve da pomognu obitelji Purda, ali i prozivaju 'krivce'. 'U dogovoru s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti kontaktiralo je obitelj hrvatskog branitelja Tihomira Purde, koji je jučer uhićen na graničnom prijelazu između RH i BiH, te smo izrazili spremnost, u skladu s našim mogućnostima, obitelji Purda pružiti potrebnu pomoć. U očekivanju detaljnijih informacija vezanih uz njegovo uhićenje, napominjemo kako je taj neželjeni događaj moguća posljedica i objave tzv. Registra hrvatskih branitelja na internetu', stoji u priopćenju ministarstva.

Tihomiru Purdi određen je 18-dnevni pritvor. Zatočen je u ekstradicijskom pritvoru u Sarajevu. A hoće li biti izručen Srbiji znat će se sljedeći tjedan.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene