Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radna terapija

Branitelji ogorčeni: 'Pijem lijekove, ali mene moj rad spašava'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novo nezadovoljstvo među braniteljskom populacijom.

Prvoga siječnja ove godine na snagu su stupila dva zakona koja će, tvrde branitelji, uništiti braniteljsko zadrugarstvo.

Pročitajte i ovo Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora"

Naime, zakonom o zadrugama i mirovinskom osiguranju, upravitelji zadruga, koji su u većini slučajeva umirovljeni branitelji, više nisu u mogućnosti primati mirovinu i voditi zadrugu.

S druge strane, mnoge zadruge djeluju kao radna terapija oboljelima od PTSP-a i ne ostvaruju toliku dobit da si mogu priuštiti jednog zaposlenog.

Nakon što je 17 godina proveo kao profesionalni vojnik, Vinko Mihaljević, spas je pronašao u radu kroz zadrugu. Vodi pripremaonicu hrane. 'Pijem lijekove, ali mene moj rad spašava', kaže Vinko, član zadruge Arka naša.

Slična je priča svih u 556 braniteljskih zadruga koliko ih djeluje u Hrvatskoj. 'PTSP ostaje PTSP. Samo netko ima jači, netko blaži. Mi smo prošli sva ratišta, od Vukovara do Dubrovnika. Ja sam ranjen. Šest dana sam puzao po šumi bez hrane i bez vode', rekao je Zoran Gruić, upravitelj zadruge Arka Naša.

Veliki sajam braniteljskih zadruga u Zadru

Izmjene zakona o zadrugama i mirovinskom osiguranju razljutile su zadrugare. Svaka zadruga ima upravitelja, a u 90 posto slučajeva riječ je o umirovljenim braniteljima. Novi zakon propisuje obvezu uplate doprinosa, što im utječe na pravo na mirovinu. Detalje o tome u ministarstvu poduzetništva i ministarstvu rada danas nisu mogli dobiti. Iz ministarstva branitelja potvrdili su riječi zadrugara.

'Niti u jednom od navedenih zakona ne postoji odredba koja bi priječila hrvatske branitelje koji su korisnici bilo kojeg oblika mirovine da ujedno budu i članovi zadruge. Međutim, za upravitelje zadruge činjenica da su imenovani upraviteljem zadruge utječe na iznos i mogućnost korištenja mirovine za vrijeme dok su u statusu upravitelja zadruge', priopćili su iz ministarstva.

U velikoj mjeri će se to odraziti da braniteljske zadruge će se ili gasiti, a upravitelji kao takvi više neće moći funkcionirati na taj način.

Većina zadruga nije profitabilna, a za jednog zaposlenog bi im na godinu trebalo 120 tisuća kuna, koje, kaže Sesar, prodajom ovakvih proizvoda oni ne zarađuju. Zoranu Gruiću zadruga znači više od mirovine. 'Dapače, ja ću se odreći mirovine i davat ću što moram davati, te doprinose i mirovinsko', rekao je Gruić.

Kada su branitelji u pitanju, mnogo je nejasnih stvari. Zadruga Lika AS još je prije pet godina uputila upit Inspektoratu rada o tome može li branitelj primati mirovinu i u isto vrijeme kroz rad u zadruzi primati dobit.

'Oni su nas uputili da nisu nadležni za to, pa su nas uputili na ministarstvo rada. Nakon toga je ministarstvo rada odgovorilo da nije nadležno, uputilo nas na ministarstvo gospodarstva, evo prošlo je 5 godina i nikakav odgovor nismo dobili', rekao je Stjepan Ćaćić, upravitelj braniteljske zadruge LIKA-AS.

Vrijeme je kažu, da se branitelje prestane ignorirati. Iz ministarstva branitelja neslužbeno poručuju kako će o novonastalom problemu razgovarati s kolegama iz drugih ministarstava i pokušati pronaći rješenje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene