Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U nastavku beogradskog suđenja četrnaestorici optuženih za ratni zločin u hrvatskom selu Lovasu 1991. godine, predsjedateljica sudskog vijeća Olivera Anđelković objavila je da je zbog neprekidnog narušavanja reda u sudnici odvjetniku obrane Zdravku Krstiću sudsko vijeće oduzelo pravo zastupanja okrivljenika.


Krstića, koji je pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu branio prvooptuženog Ljubana Devetaka, te optužene Zorana Kosijera i Dragana Bačića, predsjednik Okružnog suda je, po riječima Olivere Anđelković, razriješio dužnosti branitelja po službenoj dužnosti i protiv njega je podnio kaznenu prijavu zbog prijevare.

Vezani članci Donacije Ivanu Penteku i njegovoj obitelji Božić će dočekati u kući bez vode i sanitarnog čvora: "Osjećamo se ostavljeno, da nije bilo donacija..." Slika nije dostupna Bivši gradonačelnik Dubrovnika dobio status branitelja pa se pohvalio na Facebooku: ''Vrijeme je najbolji sudac''

Ona je podsjetila da je Krstiću tijekom suđenja do sada izrečeno više opomena i novčanih kazni zbog narušavanja reda na suđenju, te da je krajem prošle godine izbrisan iz imenika Odvjetničke komore Beograda, o čemu nije obavijestio sud, već je nastavio zastupati optužene za zločin u Lovasu.

Predsjedateljica sudskog vijeća objasnila je da je uvidom u knjigovodstvo utvrđeno da je Krstiću za to vrijeme isplaćeno oko 300 tisuća dinara (oko 24 tisuće kuna) na ime troškova, zbog čega je predsjednik Okružnog suda protiv njega podnio kaznenu prijavu za prijevaru. Umjesto Krstića za branitelja trojice optuženih imenovana je Jasmina Živić, a u nastavku postupka svjedok i negdašnji pripadnik postrojbi Jugoslovenske narodne armije u Lovasu Božidar Mitrović kazao je da nema izravnih saznanja o ubojstvima u selu te da je posredno doznao da su svi stradali bili civili.

Suđenje za zločine u Lovasu počelo je 17. travnja 2008. godine, nakon što je srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine optužilo 14 osoba da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne postrojbe 'Dušan Silni' u listopadu 1991. počinili ratni zločin nad 70 civila u tom mjestu. Nastavak suđenja zakazan je za 24. lipnja 2009.

Pozvan da kao svjedok suda u dokaznom postupku iznese svoje spoznaje o događaju, Mitrović je kazao kako je čuo da su minsko polje postavile hrvatske snage i da su ljudi iz sela odvedeni da ga razminiraju, te da je, pošto je netko od njih naišao na minu, počela pucnjava i sve ostalo. Svjedok je dodao kako su obveza prisilnog rada i policijski sat vrijedili i za Srbe i za Hrvate, kao i za vojsku i civile.

Po navodima optužnice, Ljuban Devetak je početkom listopada 1991., zajedno s pripadnicima stranke Srpske narodne obnove, koju je vodio Mirko Jović (nije optužen), u Šidu i Novoj Pazovi osnovao postrojbu od 60 dobrovoljaca, u nakani da napadne selo Lovas, naseljeno pretežno hrvatskim stanovništvom. Napad je izveden 10. listopada 1991., kad su u rano jutro optuženici upali u selo i nekoliko sati nasumce otvarali vatru, bacali bombe na kuće te ubijali civile u kućama i po ulicama.

U optužnici se dodaje da je teritorijalna vlast, na čelu s Devetkom, 17. listopada naredila da se svi muškarci stari od 18 do 65 godina okupe ispred zgrade zemljoradničke zadruge, čemu se njih 70-ak odazvalo. Toga i sljedećega dana pripadnici postrojbe 'Dušan Silni' okrutno su fizički zlostavljali oko 20 zatvorenih civila, a 18. listopada kolonu od oko 50 mještana Lovasa natjerali su u minsko polje, gdje je poginulo 20, a ranjeno 12 ljudi.

(Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju