Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijedlog u ponedjeljak

Štrajk se nastavlja, a Mihalinec poručuje: "Vladi smo jasno pokazali gdje smo spremni na neka kompromisna rješenja"

Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i Sanja Vištica (Foto: Dnevnik.hr)
Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i Sanja Vištica (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i Sanja Vištica (Foto: Dnevnik.hr) Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i Sanja Vištica (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed učitelja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Prosvjed učitelja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed učitelja (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Prosvjed učitelja (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama (Foto: Dnevnik.hr) Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Prosvjed učitelja (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/5 >>
Organizatori pretpostavljaju da je na štrajku prosvjetara na Markovu trgu u srijedu bilo 5000 ljudi. Branimir Mihalinec rekao je da Vlada mora do ponedjeljka pronaći model koji će im biti prihvatljiv. Do tad se štrajk nastavlja.

Nastave u srijedu nije bilo u cijeloj zemlji, a nekoliko tisuća nezadovoljnih učitelja prosvjedovalo je na Markovu trgu, Vladi pod prozorom.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Dublinu Traže odgovornost od Sveučilišta VIDEO Propalestinski studentski prosvjedi proširili se i na dva europska grada: "Palestinci ginu duže od 200 dana, no nitko nas ne čuje" Slika nije dostupna oglasila se i ministrica Sindikati ljuti zbog priča o tajnim sastancima i navodnim ponudama: "To su spinovi Vlade da ljude odvrate od prosvjeda"

"Oni daju 2+2+2. Tko živ, tko mrtav. Tko će im vjerovati? Puno puta su nas prevarili. Odmah! Ne 2+2+2 nego sad odmah", odlučna je bila Zorana, profersorica engleskog jezika.

Uz male plaće, posebno im smeta što im se, kako kažu, bacaju mrvice. Inzistiraju na povećanju koeficijenta i poručuju - odustati neće.

"Smeta nas ta nepravda, što smo na zadnjem mjestu uvijek. To nam je najgore", rekla je Marija, inače edukacijski rahabilitator.

Na prosvjed se stizalo autobusima iz cijele Hrvatske. Organizatori procjenjuju da je prosvjedovalo više od 5000 učitelja. U četvrtak nastave nema u Šibensko-kninskoj i Istarskoj županiji, a u petak u Vukovarsko-srijemskoj i Karlovačkoj županiji.

Referendum u dva dana 

Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica razgovarala je s Branimirom Mihalincem iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama

Vlada ne popušta, vi ne popuštate. Gdje je onda rješenje?

Rješenje je u dijalogu i načinu izlaska iz tog problema. Sindikati su jučer Vladi jasno pokazali svoja stajališta. Pokazali smo gdje smo spremni na neka kompromisna rješenja. To nećemo sada iznositi.

Možete li reći kakva rješenja?

Nećemo to iznositi javno. Vlada ima priliku do ponedjeljka pronaći model koji će biti prihvatljiv našim članovima.

Vi ste optimistični, ministrica je jučer bila optimistična. Znači li to da će ipak netko popustiti?

Optimizam je jedino u tome što smo ipak počeli razgovarati. Da se 17 dana štrajka bez razgovora, nitko ne bi mogao biti optimističan. Počeli smo razgovarati pa bismo trebali biti donekle optimisitični. Međutim, ako ostane onako kako zvuče izjave ministra financija ili ministra rada, iako su oni čuli i vidjeli danas stajalište 4500, 5000 ljudi, onda stvarno imamo problem.

Ali dobro, spremni ste za kompromis?

Mi smo rekli u kojem dijelu smo spremni za kompromis, ali to neću sada javno iznositi upravo zato da ti pregovori budu transparentni i jasni i da možemo čisto onako bez problema razgovarati o svemu i sve opcije staviti na stol.

Što kad Vlada stavi ponudu na stol?

Kad Vlada stavi ponudu, za koju će kazati da je konačna i definitivna, ili barem u tom trenutku definitivna, mi ćemo dati našim članovima, svima zaposlenima u sustavu odgoja i obrazovanja koji su sada u štrajku, to na ocjenu ili procjenu. Obavit ćemo to referendumom. Imamo sve tehničke mogućnosti da to odradimo najdulje za dva dana. Ako ponuda Vlade bude prihvatljiva velikoj većini, tada ćemo sklopiti sporazum. Ako ne bude, Vlada mora ponuditi nešto bolje.

Znači, štrajka se i u ponedjeljak?

Štrajka se i u ponedjeljak.

Gdje?

Podatke o trećem ciklusu štrajka dat ćemo u četvrtak na tiskovnoj konferenciji. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene