Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi život nakon Sabora

Bunjac otkrio da već pola godine živi u Irskoj: ''Posla ima na svakom ćošku. Kad se sjetim Hrvatske i onog teatra apsurda...''

Branimir Bunjac otkrio je da već šest mjesec živi u Irskoj, a u objavi na svom Facebooku je usporedio život u Hrvatskoj s onim u Irskoj.

Bivši saborski zastupnika Živog zida Branimir Bunjac odselio se u Irsku i tamo živi već šest mjeseci. Potvrdio je to na svom Facebooku u videu u kojem je opisao razlike života u Hrvatskoj i u Irskoj.

Pročitajte i ovo Gastarbajteri - 1 Srce vuče Oni su ipak odlučili vratiti se u Hrvatsku: "Situacija se promijenila. Prošla su vremena kad je poslodavac govorio ako nećeš ti, ima tko će" Neredi u Dublinu - 1 Sve počelo zbog napada VIDEO/FOTO Jutro nakon nereda u Dublinu: Prosvjednici traže deportaciju migranata, podržava ih i poznati irski sportaš

''Životna situacija natjerala me da se malo premjestim. Sad sam se već prilično naviknuo, upoznao sam dosta ovu zemlju. Imam problema s klimom, ali to je možda najvažniji problem za nekoga tko je doselio iz Hrvatske. Već je sedam dana predivno vrijeme, možda čak i ljepše nego u Hrvatskoj, tako da i Irska po tom pitanju zna iznenaditi'', kazao je na početku.

Pozdrav iz Irske, 6. mjesec.

Posted by Branimir Bunjac on Tuesday, August 11, 2020

Posla ima ''koliko hoćeš''

Kaže da je u Irskoj dobro to što tamo posla ima ''koliko god hoćete'', čak i za vrijeme pandemije kada su brojni radnici ostali bez posla.

''Mogli ste doslovce birati posao koji želite raditi. Ja sam u jednom trenutku na stolu imao sedam ponuda za posao između kojih sam trebao izabrati. I dandanas svaki tjedan dobivam dvije-tri ponude za posao. Ali trenutačno me ne zanimaju neke velike promjene'', kaže Bunjac i dodaje da u Irskoj ima sva prava, uključujući i mirovinsko osiguranje, kao i godišnji odmor.

Radna atmosfera neusporediva s Hrvatskom

Bivši saborski zastupnik u Irskoj radi i još dva posla kako bi, kaže, dodatno zaradio i još bolje naučio jezik. Kazao je i da je radna atmosfera u Irskoj neusporediva s Hrvatskom jer ''ima posla na svakom ćošku''.

''Nije problem dati otkaz u bilo kojoj sekundi i već sutra početi raditi nešto novo. Plaće su visoke. Minimalac je 1700 eura. Tko se malo potrudi, brzo dođe na 2500, 3000 eura. Plaća je na vrijeme. Ne, plaća ne da je na vrijeme, nego ako je u četvrtak, vi možete već 15 minuta nakon ponoći plaću početi trošiti. Dakle u minutu kad je najavljena, a ne ono kad se prvo proknjiži u Fini ili nekom knjigovodstvu'', ispričao je.

''Kad se sjetim Hrvatske i teatra apsurda...''

Nahvalio je i šefove i kolege, ali i Irce općenito rekavši da su nevjerojatno ljubazni. ''Što god da krivo napravite, oni vas neće vrijeđati ni napadati, a najmanje će vas tjerati s posla i davati vam otkaz, opomene, sankcije. To je za mene kulturološki šok jer na to nisam navikao'', kazao je.

''Kad se sjetim Hrvatske i onog teatra apsurda, hladnoće i zlobe koja vreba na svakom koraku, koža mi se naježi. Mislim si, nemoj se nikada vratiti. Ono je pakao. Ali nisam došao ovamo da vječno ostanem. Otišao sam da bih se vratio. Planiram se vratiti u Hrvatsku jer imam tamo nekih nedovršenih poslova'', poručio je Branimir Bunjac. Otkrio je da u Irskoj planira ostati oko dvije godine.

Dodao je i da se u Irskoj na svakom koraku čuje – hrvatski jezik.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene