Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bradtke ne očekuje promjene u odnosima Hrvatske i SAD-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U posljednje tri do četiri godine udareni su vrlo čvrsti temelji hrvatsko-američkim odnosima, izjavio je u četvrtak američki veleposlanik Robert A. Bradtke na predavanju održanom polaznicima Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI).

'Spajaju nas iste vrijednosti, poput demokracije, i interesi među kojima su svakako stabilnost jugoistočne Europe i borba protiv terorizma', kazao je Bradtke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Razvijanje odnosa Jandroković primio veleposlanika Kosova Slika nije dostupna Obama ostavio dobar dojam Chavez oduševljen Obamom, imenovao veleposlanika u SAD-u

Veleposlanik Bradtke ne očekuje značajnije promjene glede odnosa SAD-a prema Hrvatskoj kada je u pitanju nova administracija.

'Štoviše, mogu reći da obje stranke, demokratska i republikanska, imaju isti odnos prema Hrvatskoj', kazao je Bradtke podsjetivši da je, primjerice, ratifikacija Protokola o članstvu Hrvatske u NATO-u u američkom Senatu prošla 'nevjerojatno glatko'.

Također je istaknuo da u Obaminu tranzicijskom timu sjede ljudi koji dobro poznaju ovu regiju, navodeći senatora Joea Bidena i Wendy Sherman koja je bila posebna savjetnica za vanjskopolitička pitanja nekadašnje američke državne tajnice Madeleine Albright.

Bradtke je za Hrvatsku rekao da igra vrlo pozitivnu ulogu u regiji, posebice ističući njezin ohrabrujući stav prema Crnoj Gori.

'Hrvatska se iskazala i po pitanju Kosova. Nije to bila laka odluka u svijetlu njezinih odnosa sa Srbijom , ali me veseli da Hrvatska u Prištini otvara veleposlanstvo i da su uspostavljeni direktni letovi Zagreba i Prištine', kazao je Bradtke.

Na upit o viznom režimu, kazao je da se radi o procesu koji ide korak po korak. Objasnio je da se očekuje uvođenje biometrijskih putovnica od strane Hrvatske a potrebno je također potpisati i sporazum o razmjeni informacija.

Otklonio je špekulacije da se ukidanje viznog režima za Hrvatsku veže uz pristup u Europsku uniju.

Američki veleposlanik osvrnuo se i na Međunarodni sud za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY), te ocijenio da su neke presude bile 'kontroverzne', navodeći primjer 'vukovarske trojke', da suđenja traju predugo ali i da je taj sud bio potreban.

'Uz sve njegove greške i mane, suradnja sa Haškim sudom je važna', zaključio je Bradtke.

Robert A. Bradtke stupio je na dužnost veleposlanika SAD-a u Hrvatskoj 7. srpnja 2006. godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene