Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Je li bilo zataškavanja?

Ministar Božinović o ubojstvu studentice u Osijeku: "Dojmovi su jedno, a činjenice drugo"

Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova
Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova Foto: Nera Simic / CROPIX
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je slučaj ubijene studentice u Osijeku. Kaže da policija nije zataškavala slučaj i da nisu povjerovali u samoubojstvo.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je slučaj ubijene studentice u Osijeku i dojam da je u slučaju bilo zataškavanja. "Dojmovi su jedno, a činjenice drugo", kaže ministar.  

"Samoubojstvo je bilo stvar dojave tog policajca koji je uhićen. Nakon toga došla je policija na mjesto događaja i krenula u očevid zajedno sa zamjenicom Državnog odvjetnika", rekao je.

"Policija nije povjerovala toj dojavi, i ako je počeo očevid oko 22 sata navečer, do pet ujutro je osumnjičeni već bio uhićen i do kraja dana je podnesena kaznena prijava za težu kvalifikaciju na ubojstvo iz nehaja o čemu se prvo razmišljalo, a DORH je to prekvalificirao u kaznu za koju je predviđena kazna zatvora od 10 godina. To nije neuobičajena pojava da policija ponekad ima jednu kvalifikaciju, ali DORH to može potvrditi, umanjiti, povećati ili odrediti težu kvalifikaciju kao u ovom slučaju. DORH je do toga došao na temelju svih radnji i dokaza koji su do tada bili prikupljeni", dodao je.

"Ne vidim nikakvu vezu s pogodovanjem. Ako imate očevid i nakon svakog policija samo povećava težinu i teret okrivljenika, onda o kakvom je tu pogodovanju riječ?" zapitao se ministar i dodao da, s obzirom na to da je riječ o policajcu, županijska državna odvjetnica mora biti prisutna.

"Mi u ovom tragičnom slučaju, i izražavam sućut obitelji, znamo da je bitno doći do istine. Tek kada DORH donese rješenje o provođenju istrage, a za to imaju šest mjeseci, dobit ćemo odgovore", naveo je.

"Ono što je za postupak bitno i što se moglo utvrditi u 24 sata, a to je policija i utvrdila, da se nije radilo o samoubojstvu. Nisam dio tog postupanja, ja se informiram s ravnateljem i oni misle da je sve što je radila policija kako je i trebalo biti", tvrdi Božinović.

"Kad govorimo o spornim SMS porukama, tek će se krenuti s tim istraživanjem, otvaranjem mobitela i sadržaja. To je istraživački posao da se vidi što se tu točno dogodilo", rekao je. Dodao je da postoje programi i testiranje prije ulaska u policijski sustav, odnosno sustav školovanja koji je od 2000. na snazi kada je ukinuta policijska škola, što je sada vraćeno. "To nije samo zanimanje, to je životni poziv", smatra ministar.

Komentirao je i prijedlog zakona koji bi kažnjavao curenje informacija iz suđenja. "Cilj nije ušutkavanje novinara nego da se zaštiti postupak jer ako vam neselektivno izlaze neke stvari iz spisa za vrijeme istrage onda morate biti fokusirani na predmet istrage, a ne biti okupirani  onime što izlazi vani. Pitanje je s kojom svrhom to izlazi. Ako vam izađe segment van, vi se morate referirati, onda se može utjecati na svjedoke. S ovime se želi zaštiti i pravo svjedoka na privatnost jer ako je netko svjedok onda se on ne treba prozivati kroz medije", rekao je Božinović za N1. 

Pročitajte i ovo Kubanski vojnici - 1 plaćenici u potrazi za boljim životom Prevareni i očajni, idu u rat za Rusiju: "Potpisali smo ugovor s vragom, a vrag ne dijeli slatkiše"

"Primjerice, u ovom slučaju u Osijeku je prvi dio postupka bio tajan i javnost je doznala nakon priopćenja. Ja mislim da je za sve, pogotovo za oštećene strane, dobro da taj posao rade tijela koja su za to zadužena i da sud u konačnici presudi. Stavljanje tu u kontekst premijera Plenkovića, to je deplasirano. Imate 23 članice EU-a koji imaju zatvoren taj postupak. To je na tragu ovoga o čemu mi govorimo", naveo je ministar. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene