Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Je li čovjek od riječi?

Bošnjaković nije niti predložio obećani zakon

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gdje je zapeo zakon o raspolaganju ilegalno stečenom imovinom?

Država očito nerado zavlači ruku u džep onima koji su je opljačkali. Zakon koji je u akciji Dnevnika Nove TV Želimo znati najavio državni tajnik, a ministar Dražen Bošnjaković ni danas nije predložen na sjednici Vlade. Dok ne postoji zakon o raspolaganju oduzetom imovinom, pravomoćno presuđeni poput Vladimira Zagorca, izbjegavaju državi vratiti ilegalno stečeno. On duguje 39 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Wang YI, kineski ministar obrane "Bit ćemo snaga mira" Ministar svjetske velesile priznao da je s Rusijom ostvaren potpuno nov model odnosa: "Produbit ćemo stratešku suradnju s Moskvom" Hrvoje Vojković Poduzetnik i političar Vojkoviću presudili tulipani i božuri: Pokušao izvući 400.000 eura

>> Uspjeh akcije Želimo znati: Spreman novi zakon o oduzetoj imovini

>> Novi uspjeh akcije Želimo znati: Ubrzat će se ovrhe sumnjive imovine

>> 'Želimo znati': Kada će biti vraćena ilegalno stečena imovina?

Prvi je radni dan novog ministra, a mi smo pokušali provjeriti je li čovjek od riječi. U akciji Želimo znati dao je obećanje. Zakon o raspolaganju ilegalno stečenom imovinom najavio je još krajem mjeseca, a danas ga nije predstavio. Mogao bi, obećava, sljedeći tjedan. 'Postoje mnoga otvorena pitanja gdje ne smijemo, ona nekakva ustavna temeljna prava. To je i zaštita imovine. Tako da moramo voditi brigu o svim tim ustavnim načelnima i nevinosti i presumpcije nevisnosti', kaže ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Ali dok nemamo zakona, država se ne može naplatiti od onih koji su istu tu državu oštetili. Najzvučniji je primjer Vladimir Zagorec koji unatoč pravomoćnoj presudi uz zatvorsku kaznu mora državi vratiti 39 milijuna kuna. I dok radna skupina glasno razmatra mogućnost da se imovina prodaje i prije pravomoćne presude, ministar, čini se tome baš i nije sklon. 'Mislim da treba ipak poštivati ono osnovno temeljno načelo da je čovjek nevin, dok mu se ne dokaže pravomoćnom sudskom odlukom, da je počinio neko kazneno djelo, dodao je Bošnjaković. Svjestan je ministar očito i činjenice da bi to moglo i pasti na sudu, ali i postati predmet prigovora o povredi ljudskih prava. Nacrt čekamo sljedeći tjedan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene