Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Država požurila napisati zakon

Uspjeh akcije Želimo znati: Spreman novi zakon o oduzetoj imovini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Spore ovrhe jedan su od razloga dugih procesa vraćanja ukradenog državi.

Drugi razlog je nepostojanje zakona o raspolaganju oduzetom imovinom. Oba problema nakon upornih upita s Nove TV bit će riješena. Napisan je zakon koji određuje tko i kako će raspolagati oduzetom imovinom, a uskoro dolaze i javni ovršitelji koji će ovrhu učiniti lakšom i bržom.

Pročitajte i ovo Marina Lovrić Merzel Nakon 10 godina Bivša županica osuđena na šest godina zatvora: Oduzet joj nezakonito stečena imovina Slika nije dostupna Prodaja, iznajmljivanje... Ilegalna imovina na korištenje upravi, veleposlanstvima...

Već kod prvih naznaka mogućeg kaznenog djela u kojem je oštećena država ili postoji sumnja da je neka imovina stečena nezakonito sudovi donose odluku o njezinu zamrzavanju. Imovina se može oduzeti tek nakon pravomoćne presude, a pravomoćan je tek Zagorec.

'Novac se odmah uplaćuje u proračun, a nekretnina se prodaje i novac se uplaćuje u proračun', objašnjava Marin Mrčela sudac kaznenog odjela Vrhovnog suda.

No ne ide sve tako lako! U slučaju Zagorec otezanje traje već mjesecima. 'Osnovni je poblem da imovina iz vlasništva i posjeda onog kome je oduzeta pređe u vlasništvo države, u toj se tek situaciji može dalje upravljati tom imovinom', kaže Mrčela.

Imovina ne može postati državna bez adekvatnog zakona. Državni tajnik, najvjerojatniji budući ministar ispunio je dato obećanje - zakon je napisan.

Na pitanje tko će po novom zakonu raspolagati oduzetom imovinom Dražen Bošnjaković, državni tajnik ministarstva pravosuđa odgovara kako će u 'svakom slučaju to moći postati imovina u vlasništvu RH'.

Tom će imovinom upravljati ured za državnu imovinu. No to nije to jedini poroblem. Spore i dugotrajne ovrhe koriste se za izbjegavanje provođenja pravomoćne presude. 'Mislim da praksa poazuje da ovrha zna biti preduga da čak ponekad i gubi smisao, a svrha oduzimanja imovine je da postupak bude učinkovit i brz', objašnjava Mrčela.

Novi zakon o ovrsi nudi rješenje. Javni ovršitelji - educirani pojedinci poput javnih bilježnika koji će pomoći. 'Oni će postupati u predmetima umjesto suda, a cijeli taj dio umjesto suda ćemo premjestiti na jednu novu funkciju - na javne ovršitelje', objašnjava Bošnjaković.

Prvi javni ovršitelj mogao bi s radom početi tek 2012. godine. Iako punjenje proračuna navodno nije primarni cilj javnost želi i to. Svjedoci smo kako susjedi u Srbiji vlastiti proračun već godinama pune javnim prodajama imovine osuđenih kriminalaca. Narko boss Darko Šarić posljednji je takav slučaj.

>> Želimo znati: Tko raspolaže oduzetom imovinom

Čekamo i službenu sjednicu Vlade s prijedlozima zakona o raspolaganju oduzetom imovinom te novog ovršnog zakona. Jer želimo znati do kada ćemo još čekati da osuđeni u osiromašeni državni proračun vrate ukradeno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene