Obavijesti Video Pretražite Navigacija
interes za dijete

Bošnjaković o slučaju Severinina sina: ''Kad je u pitanju skrbništvo, najradije bismo da se roditelji dogovore''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković komentirao je u petak postupanje sudova po pitanju skrbništva nad djecom rekavši kako bi najradije da se roditelji u takvim situacijama dogovore, ali da je sud tu da donese najkvalitetniju odluku za dijete.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković s ministricom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesnom Bedeković u petak je bio u Kaznionici u Lepoglavi na predstavljanju rezultata programa "Neprekinute veze", koji pruža podršku djeci i mladima čiji su roditelji na odsluženju zatvorske kazne.

Pročitajte i ovo Radovan Dobronić Radovan Dobronić Šef Vrhovnog suda komentirao Severinin slučaj: "Ne može se ona tu shvaćati malom i nemoćnom ženicom. Ona je vjerojatno najmoćnija u Hrvatskoj" Severina Sporna presuda Objavljena odluka: Sud objasnio zašto je Severinin sin vraćen ocu

"Mi bismo najradije da se roditelji u takvim situacijama dogovore, da to riješe bez suda, ali kad stvar dođe na sud, onda je to malo i komplicirano. Onda tu sudjeluju i Centri za socijalnu skrb i vještaci, svi kao pomagači suda, kako bio sud donio najkvalitetniju odluku za dijete“, rekao je Bošnjaković komentirajući na zamolbu novinara odluku zagrebačkog Općinskog suda da Severina Kojić preda sedmogodišnjeg sina njegovu ocu i svom bivšem suprugu Milanu Popoviću.

Dodao je da konkretan slučaj ne bi trebao biti u javnosti zbog zaštite najboljeg interesa za dijete.

I ministrica Bedeković složila se da takve slučajeve ne treba komentirati zbog zaštite djeteta.

Bošnjaković: Kad dođe do sudova, jasno je da druge stvari nisu funkcionirale

"Taj se slučaj ni po čemu ne razlikuje od svih drugih pojedinačnih slučajeva gdje smo zakonom obvezani ne iznositi podatke upravo zbog zaštite interesa djeteta", rekla je Bedeković. Na pitanje novinara, komentirala je drukčiji slučaj vezan za djecu - 13-godišnjeg maloljetnika, počinitelja 22 kaznena djela u Međimurju.

"Ovdje se radi o djeci s rizičnim ponašanjima, s poremećajima u ponašanju i potrebno je staviti naglasak na mjere obiteljskopravne zaštite, na rad s obiteljima i mlađim maloljetnicima, kao i na međuresornu suradnju, između odgojno-obrazovnih institucija, sustava pravosuđa, zdravstva, sustava socijalne skrbi, MUP-a", rekla je ministrica Bedeković.

Slučaj je komentirao i ministar pravosuđa, koji smatra da treba staviti težište na edukaciju.

"Edukacija će za posljedicu imati i prevenciju. Tu treba vrlo snažno institucionalno raditi na terenu. Kada dođe već do toga, u zonu pravosuđa, znači da nam sve ove druge stvari nisu funkcionirale i nisu dale svoje rezultate", zaključio je Bošnjaković. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene