Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vratili se, pa moraju natrag

Opet se kontroli oteo požar koji su jučer gasili hrvatski kanaderi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što su jučer hrvatski kanaderi ugasili požar na dodijeljenom području gašenja u Donjoj Jablanici u BiH te se istog dana vratili u matičnu bazu u Zemunik, danas se požar ponovno oteo kontroli.

Požar na području Jablanice u Bosni i Hercegovini opet se danas oteo kontroli gasitelja i ugrožava cestovni i željeznički promet između Mostara i Sarajeva, pa je ponovni dolazak hrvatskih kanadera jedina nada u zaustavljanje vatrene stihije.

Pročitajte i ovo Edi Delija i Sanja Jurišić Sezona pred vratima Vatrogasci najavljuju prosvjed, ne žele u vatru za 900 eura: "Ovaj put ne odustajemo. Idemo do kraja" Požar vlaka uzrok nepoznat VIDEO Drama na tračnicama: Zapalio se vlak u vožnji, opasnost prijetila i stambenim zgradama

>> Kanaderi započeli gasiti nezaustavljivi požar u Jablanici!

Kanaderi koja su u srijedu upućeni u Bosnu i Hercegovinu radi pružanja međunarodne pomoći u gašenju požara, uspješno su ugasili požar na dodijeljenom području gašenja u Donjoj Jablanici te su se istoga dana oko 20:00 sati vratili u matičnu bazu u Zemunik, priopćio je MORH Po riječima ravnatelja Profesionalne vatrogasne brigade Jablanica Omera Drežnjaka, situacija je iznimno teška, a bez pomoći kanadera koji su jučer privremeno zaustavili širenje požara gašenje s tla je nemoguće.

'Požar je napredovao, mi nismo. U ovom trenutku ne možemo ništa uraditi. Izgubili smo kontrolu nad požarom, koji bjesni iznad cestovne i željezničke komunikacije prema Mostaru', rekao je Drežnjak. Dodao je kako je požar ponovno zahvatio nisko raslinje i šumu te je istoga intenziteta kao i jučer prije djelovanja kanadera.

Drežnjak je rekao da ima informaciju da se dolazak hrvatskih kanadera očekuje predvečer. Požar na području Jablanice se proširio u dva pravca. Na sjeveru se približava općini Konjicu, a na jugu prijeti naselju Dragan Selu.

Europska povjerenica za međunarodnu suradnju, humanitarnu pomoć i krizno djelovanje Kristalina Georgijeva pohvalila je u četvrtak prije podne Hrvatsku zbog solidarnosti s BiH u gašenju požara na području Jablanice.

Posade su jučer ostvarile 8 sati naleta izbacivši na požarište više od 400 tona vode, koju su uzimali sa Jablaničkog jezera. Tijekom gašenja, koje je trajalo do 19:20 sati kanaderi su jednom prelijetali na Zračnu luku Split radi punjenja gorivom. Odluku o sudjelovanju hrvatskih posada u gašenju požara u Jablanici donijela je Vlada RH, uz prethodnu suglasnost Predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene