Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhićenje Tihomira Purde

'Obavijestili smo pravosuđe i DORH, Purdu nismo jer je to bila tajna'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O uhićenju vukovarskog branitelja, Tihomira Purde, napokon se oglasila i policija.

Tvrde, nije istina da četiri godine nisu napravili ništa. Čim je objavljena međunarodna tjeralica 2007. godine, poručuju, obavijestili su Ministarstvo pravosuđa i Državno odvjetništvo. S njima su održali koordinacijski sastanak kako bi dogovorili strategiju, s obzirom na to da je riječ o hrvatskom državljaninu i branitelju. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Branka Pavošević u opasnosti? MUP o stavljanju bivše blagajnice HDZ-a pod zaštitu... Slika nije dostupna Linićeva predstavka Saborski odbor raspravlja o Grbiću i Borovcu

Od hrvatskoga Ministarstva pravosuđa i Državnog odvjetništva danas se nije moglo doznati zašto se točno tereti hrvatskog branitelja Tihomira Purdu koji je prošle srijede uhićen pri pokušaju ulaska u BiH na temelju Interpolove tjeralice raspisane na zahtjev srbijanske policije, a sud Bosne i Hercegovine ima samo podatak da ga Srbija traži zbog navodnih ratnih zločina.

Ministarstvo pravosuđa navodi da nije obvezno niti može davati informacije o osobama s međunarodnih tjeralica te da nema ovlasti postupati prema sadržaju tih dokumenata, što znači da ne može niti obavještavati osobe da je za njima raspisana tjeralica.

'Nema zakonske obveze obavijestiti osobu za kojom je raspisana tjeralica'

U Ministarstvu unutarnjih poslova također navode da nemaju zakonske osnove obavijestiti osobe za kojima je raspisana tjeralica jer je to službena tajna.

Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec potvrdio je da je MUP još 2007. dobio Interpolovu tjeralicu za Tihomirom Purdom, nakon čega je na sastanku s Ministarstvom pravosuđa i Državnim odvjetništvom zaključeno da ne može biti izručenja.

>> Purda u zatvoru čeka da Srbija dostavi zahtjev za izručenje

>> Supruga uhićenog Purde: 'Nadam se da će premijerka nešto učiniti'

>> Što je policija radila dok je Purda bio na tjeralici?

Tjeralica za Purdom objavljena je 2007., a pošto ju je zagrebački ured Interpola evidentirao, obaviješteni su Ministarstvo pravosuđa i Državno odvjetništvo. Na sastanku tih dviju ustanova s MUP-om zaključeno je da ne može biti izručenja, rekao je Borovec. O tome su, dodao je, obaviješteni ured Interpola u Lyonu i u Beogradu, koji je raspisao tjeralicu. Ni u Državnom odvjetništvu nije se moglo doznati zašto se konkretno tereti uhićenog branitelja koji u zatvoru u Zenici čeka da Ministarstvo pravde Srbije dostavi službeni zahtjev za izručenje.

Sud u BiH ne raspolaže pojedinostima

Tek kada bude dostavljen zahtjev s popratnom dokumentacijom, odlučivat će se o mogućem izručenju, potvrđeno je u sudu BiH, koji je izvijestio srbijanske pravosudne vlasti o uhićenju hrvatskoga državljanina Tihomira Purde. Taj sud ima samo podatak da Srbija Purdu traži zbog navodnih ratnih zločina, no ne raspolaže pojedinostima o tome zbog čega ga se točno tereti. Cijeli postupak mogućega Purdina izručenja trebala bi koordinirati ministarstva pravde BiH i Srbije.

Srbija potvrdila da je predmet s početka 90-ih

Srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine priopćilo je danas da se istražuje slučaj Tihomira Purde te da je preuzet iz skupine vojnih predmeta s početka 90-ih i da je prošao prvu reviziju otkako je 2004. tužiteljstvo preuzelo predmete ratnih zločina od negdašnjega beogradskoga vojnog suda. Uvidom u spise predmeta negdašnjega vojnog suda u Beogradu iz 1999., protiv Tihomira Purde, hrvatskog državljanina uhićenog na graničnome prijelazu Županja-Orašje 5. siječnja 2011., kako ocjenjuje tužiteljstvo, postoji osnovana sumnja u kazneno djelo ratnog zločina, navodi se u priopćenju. (J.G./T.Š./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene