Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svi se raspituju za uhićenog branitelja

Supruga uhićenog Purde: 'Nadam se da će premijerka nešto učiniti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dr. Vesna Bosanac, Mile Dedaković Jastreb, Branko Borković Mladi Jastreb, to su samo neka od imena s popisa kojim Srbija navodno traži uhićenje 340 branitelja zbog ratnih zločina.

Lavinu je pokrenulo uhićenje Vukovarca Tihomira Purde na granici s BIH, a potom i poziv HSP-a braniteljima neka ne napuštaju Hrvatsku da ih ne bi uhitili.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Građani ogorčeni presudom generalima VIDEO: 'Evo vam hrvatski narode, Bog nas može samo spasiti' Slika nije dostupna 'Odustanite od Vučurevića, kao od Purde' SDS: Hrvatska etničko čišćenje Srba pokušava sakriti montiranjem optužnica

>> Što je policija radila četiri godine dok je Purda bio na tjeralici?

Iako je srbijansko tužiteljstvo popis proglasilo neautentičnim, branitelji, i oni čija su imena srbijanski mediji objavili, ali logično i svi ostali, ogorčeni su i od države traže razrješenje cijele te priče.

Telefon kod obitelji Purda ne prestaje zvoniti. Svi se raspituju za uhićenog Tihomira, no njegova supruga razmišlja samo o jednom. 'Nadam se puštanju iz pritvora i nadam se da će gospođa Kosor nešto učiniti jer tu se ne radi samo o njemu', rekla je Slobodanka Purda.

Telefona se uhvatio predsjednik Josipović. Popis od 340 branitelja, provjerio je, nije vjerodostojan. 'Predsjednik će potaći daljnje provjere i suradnju nadležnih državnih tijela Hrvatske i Srbije radi pune međusobne informiranosti o postupcima koji se vode', stoji u priopćenju iz predsjednikova ureda.

Fred: Otvaranje ovakvih pitanja pogoduje onima koji ne bi voljeli da se otkrije, primjerice, tko je platio BMW

Ali on će tražiti i da se Purdi omogući sva pravna i konzularna pomoć. 'U situaciji kad Hrvatska ima puno važnijih problema otvaranje ovakvih pitanja pogoduje onima koji ne bi voljeli da se sada razotkrije tko je naručio, tko je platio i potpisao, primjerice, nabavu nekakvog BMW-a, zašto je kilometar autoceste skočio s dva milijuna eura na nekakvih solidinih 17 milijuna eura', rekao je savjetnik predsjednika za branitelje, Predrag Matić Fred.

Vesna Bosanac je poručila da je to sramotno, ali i da očekuje svu pomoć za sve buduće slučajeve Purda

Na popisu se još 90-ih našao zapovjednik obrane Mitnice. Najdalje putovanje bit će, kaže, do vukovarskog vodotornja. 'To su mučenici i paćenici koji strahuju od srbijanskih sudova, a isti ti sudovi imaju svoje zločince koje ne procesuiraju', rekao je zapovjednik obrane Mitnice, Pilip Karaula. Oni koji su ih napadali, srušili grad i ubijali nedužne civile, stoje i iza objave popisa, kažu braniteljske udruge.

Vesna Bosanac nije htjela komentirati svoje ime na popisu

'Žao mi je što predsjednik Pepublike i premijerka ne sazovu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost i ne odrede strategiju u procesuiranju onih ratnih zločina republike Srbije na Republiku Hrvatsku', rekao je Zoran Šangut iz Udruge pravnika Vukovar '91. Ne prelaziti granicu dok se stvar ne raščisti, bit će strategija branitelja.

Vukovarski branitelji preko Dunava neće ići. Jedino im nije jasno zašto hrvatska politika u svjetlu dobrih odnosa sa Srbijom, ovakve slučajeve nije rasčistila. Vesna Bosanac, Mile Dedaković Jastreb, Branko Borković samo su neka imena s popisa. Doktorica Bosanac svoje ime nije htjela komentirati. Poručila je tek da je to sramotno, ali i da očekuje svu pomoć za sve buduće slučajeve Purda. A to je i namanje što očekuje obitelj uhićenog Tihomira.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene