Inina plinska platforma Ivana D u subotu je nestala s pozicije. Ina je izgubila daljinski nadzor i kontakt s platformom te je ona zbog nevremena prestala biti vidljiva s drugih platformi u njenom okruženju.

Galerija Inina plinska platforma - 1 Inina plinska platforma - 2 Inina plinska platforma - 3 +2 Inina plinska platforma - 4

Nestala Inina platforma Ivana D je nenastanjena i nalazi se oko 50 kilometara sjeverozapadno od Pule. Nakon što je nestala, automatski su se zatvorili plinski ventili te je otklonjena opasnost od ispuštanja plina.

"Na vrijeme su se uključili sigurnosni sustavi i ventili te nije došlo do nikakvog izlijevanja ili incidenta. Za sada nemamo vizualni kontakt s platformom i ne možemo prići mjestu događaja koje je pet kilometara udaljeno od druge najbliže platforme", rekao je Tvrtko Perković iz Ine.

Izrešetani automobil iranskog znanstvenika Mohsena Fahrizadeha Iran otkrio kako je smaknut šef nuklearnog programa: "Zumiralo ga oružje pomoću napredne kamere"

Korona u Njemačkoj Njemačka gubi bitku protiv korone: "Mjere nisu dovoljne, stopa zaraze mnogo je gora od naših očekivanja"

U potragu za Ivanom krenuli su i piloti iz zrakoplovne baze u Zemuniku, koji su izvijestili da nije vidljiva na svojoj poziciji.

"Usmjeravali smo brodove da vide svojim radarskim uređajima. Objekt nije uočen i to se nije moglo potvrditi sa sigurnošću dok nije avion preletio to područje", rekao je Ivo Šantić, voditelj Nacionalne središnjice za nadzor pomorskog prometa.

Ovako nešto nikada se nije dogodilo

Lučka kapetanica Dolores Brenko Škerjanc za Dnevnik Nove TV otkrila je da se, prema dogovoru s vlasnikom platforme i resornog ministarstva, u potragu kreće čim vremenski uvjeti budu povoljniji.

''U potragu idu inspektori lučke kapetanije i dva iz ministarstva, ali to ćemo sve dogovoriti dan prije nego što se bude išlo u potragu. Načelno smo dogovorili da će se možda gledati i podvodni i nadvodni dio da se utvrdi gdje je platforma'', kazala je.

Rekla je da su uvjeti prilično loši da bi se sada išlo u potragu. ''Oko 10 sati ujutro čuli smo se s Ivanom A, to je nastanjena platforma. Rekli su na da još uvijek nemaju vizualni kontakt s platformom Ivanom D koja se nalazi na cca tri milje udaljenosti od Ivane A. Oko 10 sati su valovi bili veći od 2 i pol metra na platformi. To su dosta loši uvjeti za kontrolu morem'', kaže Brenko Škerjanc.

Otkrila je da ovakvu potragu dosad nikada nisu imali niti je platforma ikada prije nestala. ''Ja jednostavno ne znam što bih rekla na to. Ali kad napravimo kontrolu područja vidjet ćemo što je s platformom'', poručila je lučka kapetanica.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju