Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezadovoljstvo sustavom

Očekuju li nas štrajkovi i prosvjedi liječnika? "Odlučit ćemo do kraja ovog tjedna"

Aktualno Galerija Boris Ujević, HLK - 5 Boris Ujević, HLK - 5 Foto: DNEVNIK.hr Boris Ujević, HLK - 4 Boris Ujević, HLK - 4 Foto: DNEVNIK.hr Boris Ujević, HLK - 3 Boris Ujević, HLK - 3 Foto: DNEVNIK.hr Boris Ujević, HLK - 2 Boris Ujević, HLK - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Boris Ujević, HLK - 1 Galerija 1/5 >>
U zdravstvu imamo napretke u liječenju, no u Hrvatskoj nekim starim boljkama nema kraja. Liječnici su u anketi Hrvatske liječničke komore izrazili nezadovoljstvo sustavom. Gost Dnevnika Nove TV bio je Boris Ujević, član Izvršnog odbora Hrvatske liječničke komore (HLK).

Anketa kaže da je dvije trećine ispitanih liječnika u Hrvatskoj spremno na štrajk, a tri četvrtine na prosvjed. Boris Ujević, član Izvršnog odbora Hrvatske liječničke komore (HLK), razgovarao je s reporterkom Martinom Bolšec Oblak. "Naša odluka će do kraja ovog tjedna biti javna", najavio je Ujević nakon porazne ankete.

Iako je ministar zdravstva Vili Beroš kazao da je odaziv bio 41 posto, Ujević ističe kako je to zapravo - fantastičan odaziv, a ne slab. "To je razlog za ministrovu zabrinutost", smatra Ujević.

Osvrnuo se i na kronični nedostatak pedijatara u Hrvatskoj. Kaže da od potrenbnih 330 pedijatara, njih 90 nedostaje. "Specijalizacije se slabo raspisuju, a i kad se raspišu - teško se nađu ljudi koji se za to odluče. U današnje vrijeme, kada možete birati koji ćete posao raditi, želite da su vam usklađeni privatni i poslovni životi. Kritična specijalizacija je i hitna medicina", rekao je Ujević.

Pročitajte i ovo Aida Mujkić i Domagoj Mikć POZIV DOMAGOJA MIKIĆA Roditelji diljem Hrvatske očajni zbog manjka pedijatara: "Molim Boga da mi dijete bude zdravo"

U Hrvatskoj je slab odaziv na preventivne programe. Ujević ističe kako su o tome više puta komunicirali i rekli da je puno bolje osim sistematskih pregleda osnažiti preventivne programe protiv raka dojke, raka vrata maternice i debelog crijeva. "Time bi pacijenti imali puno više koristi nego s tim najavljenim sistematskim pregledima", napominje Ujević.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna traže beneficirani radni staž Djelatnici Hitne službe objavili užasavajuće fotografije s terena: "Ovdje se spašava život"

Kaže kako se ne zna tko će raditi sistematske preglede. "To su pilot-projekti", objasnio je. Što se tiče najavljene reforme zdravstva, Ujević je rekao kako nije vidio da je zapravo krenula. Na pitanje očekuje li je, Ujević kaže da da, "ali kao Godota".

Na danoj anketi zadovoljstva, liječnici su u manje od dva posto odgovorili da su zadovoljni. "Toliko ih ima. Vjerojatno se mogu nabrojati na prste jedne ruke", zaključio je Ujević.

Cijeli razgovor s Borisom Ujevićem pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene