Ne prestaju reakcije zbog afere s isplatom vrtoglavih bonusa upravi Hrvatskih šuma.


Vodeći ljudi iz sektora drvne industrije poručuju - do bonusa su došli povećanjem cijena sirovina, čime je sektor izgubio više od 700 milijuna kuna. Iako su iz Uprave Hrvatskih šuma tvrdili da od bonusa ne odustaju, sad kažu spremni su o svemu razgovarati.

Vezani članci Posječena šuma (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Kako Hrvatska gospodari prirodnim resursima? "Događa se ekocid! Naše se šume brutalno pustoše!" Prosvjed Živog zida ispred Hrvatskih šuma (Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL) - 9 Živi zid: Uz pomoć zviždača raskrinkat ćemo korupciju, pustošenje i loše upravljanje u Hrvatskim šumama

Tvornica prozora u Lokvama izvozi na sve kontinente, a zapošljava 110 ljudi. "Zadnje vrijeme smo suočeni s problemom depopulacije našeg područja tako da sve manje je ljudi, sve teže dolazimo do kadrova", ističe Franjo Mihelčić, direktor spomenute tvornice.

Sirovinu nabavljaju od Hrvatskih šuma, tvrtke koja je 2012. godine povećala cijene do 12 posto, tvrde u drvnom sektoru.

"Mnogo malih pilana je zatvoreno što nije moglo da izdrži to, jer cijene su povećavane", kaže Murat Pašić, osnivač obiteljske tvrtke. Veći profit doveo je i do bonusa Upravi Hrvatskih šuma smatra Pašić. Izgubili su tako više od 700 milijuna kuna, tvrde u Klasteru.

"Mi smo vrlo egzaktno tražili opoziv ove uprave onda kad su oni išli na povećanje tih cijena 2012. godine nismo bili za to", ističe Marijan Kavran, iz klastera drvne industrije. Dobit ne smije biti prioritet državnoj tvrtki, poručuju iz sektora.

"Oni su evidentno uz neke druge motive imali vrlo jasan motiv koji je reguliran ugovorom", smatra Ivić Pašalić, predsjednik udruženja drvne industrije pri HGK. "Malo je neobično da poduzeće koje ima monopolni položaj, u državnom je vlasništvu, da je takav model nagrađivanja", dodaje Pašalić.

Iz Hrvatskih šuma poručuju da su im cijene sirovine najniže u regiji. Iako je prije dva dana Uprava poručila da ne odustaje od svojih bonusa, danas drukčiji odgovor. "Uprava je spremna razgovarati kako bi se pronašlo rješenje za nastalu situaciju", priopćili su iz HŠ-a.

SDP-ov Branko Grčić poziva ih da od bonusa odustanu. "Svi smo svjedoci da tih isplata bonusa nije bilo, pa niti u Hrvatskim šumama u našem mandatu", rekao je Grčić. Oni su upitni za državnu tvrtku koja ima monopol i utječe na radna mjesta u ruralnim područjima, poručuje ekonomski analitičar Guste Santini.

"I sad u tim uvjetima vi dajete takvu nagradu meni je to veliki propust prethodne vlasti", ističe Santini. Iz ministarstva poljoprivrede poručuju - Hrvatske šume su jedina njihova tvrtka koja je Upravi namijenila bonuse.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr