Nakon Splita, gdje su proteklih dana otkazane operacije, ni zalihe krvi u Rijeci i Zadru nisu na zadovoljavajućoj razini.

Galerija


Dok je broj intervencija zbog vrhunca turističke sezone u naglom porastu, akcije darivanja krvi proteklih su tjedana podbacile. Liječnici pretpostavljaju da bi to moglo biti zbog euforije oko Svjetskog prvenstva.

Vezani članci Blaženko Boban Župan Blaženko Boban o splitskom domu: "Neće biti oprosta ako se utvrdi da je netko pogriješio" Evakuacija Doma za starije i nemoćne u Splitu Kaos u splitskom Domu za starije i nemoćne: Liječnica tvrdi da je pokušala doći do epidemiologa, obitelji štićenika su ljutiti

Tekućina koja život znači ovih je dana na minimumu. U zadarskoj bolnici svaka se donirana kap čuva više no ikad jer potrebnih većih količina nema i tko zna kada će stići.

''Zalihe su manje, ali mi smo to pretpostavili i to se iz godine u godinu ponavlja, tako da se mi pojačano organiziramo'', rekao je Edi Karuc, zamjenik ravnatelja OB Zadar.

Ali organizacija ima smisla jedino ako krvi ima. U Splitu su količine zaliha krvi danima opadale, a u ponedjeljak je odgođeno 20 operacija.

''To su operacije hladnog programa, traumatološke, one operacije koje su planirane, koje mogu čekati'', ističe Dejana Bogdanić, Odjel za transfuzijsku medicinu KBC Split.

Zato su bolnice javno pozvale darivatelje krvi da pomognu. Velike akcije darivanja održane su u Splitu i Bibinjama kraj Zadra. ''Dobio sam pismo od Crvenog križa da se odazovem'', rekao je Ivan Vuica iz Bibinja.

''I Torcida je proširila da fali krvi i da se solidariziramo i da spasimo ljudima život'', kaže Jure Vuksan iz Splita.

Proteklih tjedana odaziv darivatelja bio je iznimno slab. Objašnjenje za to ponudila je Irena Jukić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu: ''Zadnjih par dana možda su ljudi više navijali i zapravo svoje vrijeme poklanjali nogometu. Naravno da nisu bili na svim lokacijama gdje su bile organizirane akcije darivanja krvi.''

Situacija je to koja je zabrinula i građane. Jer nedostaje ono bez čega je rad u medicini nezamisliv. A ljeto još nije niti na sredini.

Jedino rješenje bi bilo slati krv iz grada u grad. Primjerice iz Zadra u Split i obrnuto. No sve to u ovom slučaju pada u vodu jer bolnice nemaju ni za sebe, a kamoli za druge. Inače, ova se situacija ponavlja iz ljeta u ljeto, naročito kada je turista najviše.

Vatrogasci iz Bibinja, iz svih vatrogasnih postrojbi, u petak će krenuti u Split i tamo će darovati krv. Solidarnost je ovih dana itekako na cijeni. Ni situacija u Zagrebu nije nimalo blistava.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr