Pomažu izbjeglicama, žrtvama seksualnog nasilja, oboljeloj djeci, a istovremeno su uspješni studenti i učenici. Volonteri nominirani za ovogodišnju nagradu Volonterski Oskar za svoj rad ne uzimaju ni kune, a vrijeme daruju drugima.

Galerija Volonteri čekaju svog Oskara (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Volonteri čekaju svog Oskara (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Volonteri čekaju svog Oskara (Foto: Dnevnik.hr) - 4 +3 Volonteri čekaju svog Oskara (Foto: Dnevnik.hr) - 3

Počelo je spontano, da popuni vrijeme. Vrlo brzo, volontiranje je za Miju postalo način života. 24 sata nisu joj dovoljna za sve volonterske angažmane - Plavi telefon, Centar za mirovne studije, pomoć izbjeglicama i žrtvama seksualnog nasilja.

Vezani članci Bolja Hrvatska - 1 Slijepi samuraj iz Karlovca majstor je borilačkih vještina i svira četiri instrumenta: "Želim kvalitetan život" Đurđevčani pomažu potrebitima (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Ujutro rade, a popodne pomažu onima kojima je pomoć najpotrebnija: "Nije uopće bitno da si nešto donio, nego da si došao''

"Te osobe su često izgubljene, ne znaju odakle bi krenule, kome bi se obratile za bilo kakvu pomoć pa ih mi usmjeravamo na organizacije koje im mogu pružiti sveobuhvatnu pomoć", rekla je Mija Rakarić.

Ono malo slobodnog vremena što joj ostane, Mija iskoristi za učenje i studij prava, ali uglavnom je posvećena drugima.

"Kad vas ta ista osoba nazove nakon tjedan dana, zahvali se i kaže da je uspjela nešto napraviti, to je jako velika nagrada jer znate da je nečiji život puno bolji jer ste vi odvojili pola sata vremena za tu osobu", kaže Mija.

"Stvarno je aktivna i na poslu vrlo posvećena volontiranju, razvoju i promociji volonterstva i stvarno nesebično dijeli svoje vrijeme na mnogim projektima. Mlada je i treba je motivirat za daljnji rad", kaže Mijina kolegica Matea Medlobi.

Ove godine Mija se natječe za nagradu Volonterski Oskar, koja se dodjeljuje najvolonteru godine. Uz nju, u utrci je i sedamnaestogodišnji Fran Markulin, mladić koji je prebolio leukemiju i zbog toga bio predmet maltretiranja svojih vršnjaka.

"Došao bi netko do mene, prstom me dotaknuo i pitao, 'je li mi nešto slomio', pošto sam imao osteoporozu od lijekova koje sam primao. Bila su tu i verbalna maltretiranja, tipa - lako je dobivat petice kad si imao leukemiju", priča o svojim iskustvima Fran Markulin.

Marko se okrenuo volontiranju u Udruzi Krijesnica, gdje kroz razgovor i savjetovanje pomaže djeci koja su prošla isto što i on.

"To me užasno promijenilo kao osobu i ostavilo dosta ožiljaka i ne želim da to itko drugi proživi. Cilj mi je maksimalno suzbiti maltretiranje koje djeca mogu doživjeti nakon toga", objasnio je Fran.

Od toga što rade, ni Fran, ni Mija nemaju nikakve financijske koristi. Najveća nagrada im je, kažu, osmijeh i zahvalnost onih kojima su pomogli.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju