Pomoći u izgradnji škole za afričku siročad - u takvom humanitarnom pothvatu sudjelovao je i mladi hrvatski građevinar, Filip Kalinić. Mjesec dana volontirao je u selu u Ugandi, učio mališane matematiku i engleski, a napravio im je čak i košarkaško igralište. Filip je naša bolja Hrvatska.


Hrvatski hit u srcu Ugande. Ritmove pjesme Dine Dvornika "Ti si mi u mislima" djecu u afričkoj školi za siročad naučio je građevinar Filip Kalinić.

Vezani članci Istraživanje kvalitete nastave za vrijeme pandemije - 5 Kako je korona-nastava utjecala na učenike, nastavnike, ali i roditelje? Učenici iz Osijeka došli su do zanimljivih zaključaka Slika nije dostupna 'Mislio sam da ću ja promijeniti Afriku, ali to se ne događa, Afrika mijenja tebe...'

"Napisao sam riječi, dao ritam... Djeca brzo nauče, trebalo im je dva sata da nauče cijelu pjesmu", kaže Filip.

Filip je, na poziv prijatelja iz Španjolske, na crni kontinet otputovao kako bi pomogao u izgradnji škole. U selu bez vode i struje.

"U 10 kvadrata spava devetero djece. Imaju dvije majice i dvoje hlača. Teška je tamo situacija, većina je siročad i ima AIDS od rođenja. Prije par dana sam dobio video da je voda došla u to selo i sad su svi sretni", priča mladi građevinar. 

Mjesec dana volontirao je i afričku djecu bez roditelja podučavao informatici, engleskom, matematici.

"Nemaju izvor znanja. Mi sve možemo proguglati, a oni su mene pitali kako leti avion. Objasnio sam im, a oni gledaju kako je to dobro".

Kao poklon za 220-ero djece donio je - koš.

"I onda sam sagradio košarkaško igralište koje je postalo hit. To je "Bogovi su pali na tjeme", nikad nisu vidjeli taj sport, ali kad su počeli svakodnevno ga igraju", kaže Filip.

Podučavao ih je, pjevao s njima, vodio na izlete. Za kraj ispekao i palačinke. Razveselio im je svakodnevicu, no kaže - ni oni nisu ostali dužni.

"U meni je više bio osjećaj da su oni meni dali, a ne ja njima. Neke osnovne stvari koje mi ovdje zaboravljamo tamo počneš cijeniti", kaže Filip.

Uzajamna pomoć od koje će i Filip i dječja nasmijana lica imati koristi za cijeli život.

U video prilogu pogledajte kako djeca iz Ugande pjevaju hit Dine Dvornika.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr