Obavijesti Video Pretražite Navigacija
bolja hrvatska

Upoznajte hrvatsku Gretu: Ona je inovatorica, poduzetnica, aktivistica i ponosna nositeljica titule buduće liderice

Bolja Hrvatska: Kaja Pavlinić (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Bolja Hrvatska: Kaja Pavlinić (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Bolja Hrvatska: Kaja Pavlinić (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Bolja Hrvatska: Kaja Pavlinić (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Bolja Hrvatska: Kaja Pavlinić (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Bolja Hrvatska: Kaja Pavlinić (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Bolja Hrvatska: Kaja Pavlinić (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Bolja Hrvatska: Kaja Pavlinić (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Bolja Hrvatska: Kaja Pavlinić (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
I Hrvatska ima svoju Gretu Thunberg - aktivisticu Kaju Pavlinić, koja se bori za okoliš, ali ima i zanimljiv projekt protiv korupcije. Ona je inovatorica, poduzetnica, studentica, aktivistica, a ponosno nosi i titulu buduće liderice! Mlada Varaždinka zato je naša Bolja Hrvatska.

Tek su joj 23 godine, a sama je osmislila predavanja kojima mlade ljude potiče - da ne prepisuju i ne plagiraju tuđe radove.

Bubice u uhu, šalabahteri, pametni satovi, nevidljiva tinta - prepisivanje je u školama svakodnevica kojoj studentica FER-a Kaja Pavlinić želi stati na kraj, i to ne prozivanjem, već edukacijom mladih.

Kaja već tri godine obilazi škole kako bi mlade osvijestila na posljedice koje nosi prepisivanje i plagiranje. Kaja učenicima često navodi primjer jedne studentice medicine.

"Bio je usmeni ispit, oni su učili dijelove glave i ona ih je morala opisati. Sve je to napravila, ali uz bubicu u uhu. Došla je i pohvalila se da nije ništa pročitala, ali je uspjela doći do četvorke, petice“, prepričava Kaja.

Nakon besplatnih predavanja Kaja sjeda u svoje fakultetske klupe. Studentica je FER-a i vlasnica projekta koji je proglašen za najbolji hrvatski energetski startup, posvećen solarnim panelima.

"To je platforma koja promovira obnovljive izvore energije i educira građane o njima, ali i na najprihvatljiviji način spaja instalatere solarnih panela s onima koji bi htjeli imati solarne panele na svojem posjedu", otkriva Kaja.

Kataklizmičke slike prirode Kaju su pokrenule i na borbu za okoliš. Sada je i predsjednica Foruma za održivi razvoj. Uz to članica je i Vijeća mladih Predsjednice RH.

Volontirala je na više od 40 projekata, stipendistica je američkog State Departmenta, a ponosno nosi i titulu - buduća liderica, koju joj je dodijelila Mreža hrvatskih žena.

"To je bila najveća nagrada koju sam ikad primila, zove se Buduće liderice. To je bilo prvo priznanje kojim mi je netko rekao da nešto dobro radim."

Tek jedno u nizu, jer uz ovako prepunjen raspored uspjeh ne može izostati, pogotovo kada mu je cilj bolja Hrvatska.

"Ono što mi je najbitnije, želim biti korisna društvu i zajednici i napraviti nešto korisno ne samo za sebe nego i za ostale", ističe Kaja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene