Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grupa u velikim problemima

Blokiran poslovni račun Uljanika, krizni stožer 3. maja traži osnivanje krizne uprave i poručuje: "Nećemo popustiti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poslovni računi Uljanika i 3. maja blokirani su u ponedjeljak popodne, javlja Zagrebačka burza.

Nakon što su u ponedjeljak raskinuti ugovori o izgradnji četiri broda u Uljanik grupi, a u tvrtku je po nalogu DORH-a ušla u izvide i policija, isti je dan u popodnevnim satima Uljaniku i 3. maju račun blokiran.

Pročitajte i ovo Kineska delegacija u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) KASNIJI ODLAZAK Kineskoj delegaciji koja je posjetila hrvatska brodogradilišta otkazan povratni let Slika nije dostupna posjet brodogradilištima Završio sastanak s Kinezima: "Zainteresirani su za tehnologiju, o novcu nismo pričali", Sindikati: "Pozdravljamo svakog investitora"

"Obavještavamo investicijsku javnost da je račun društva Uljanik d.d. blokiran dana
3. rujna 2018. u poslijepodnevnim satima", piše u obavijesti objavljenoj na stranicama Zagrebačke burze.

"Svi koriste priliku da se naplate"

Komentirajući novu blokadu računa Uljanika zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek je istaknuo kako "u situaciji kada ne postoji novac kojim bi se podmirile obveze prema dobavljačima i kooperantima i kada je evidentno da Uljanik ne ide u dobrom smjeru te je upitno hoće li Uljanik uopće opstati, svi oni koji imaju bilo kakva potraživanja prema Uljaniku koriste priliku da to naplate".

"Vlada nema jasnu strategiju"

Cvek je ustvrdio kako postoji niz nelogičnosti u potezima Vlade koje nikako ne idu u prilog opstanku brodogradnje, brodogradilišta Uljanik i radnih mjesta te ocijenio da Vlada nema jasnu strategiju, a da možda i svjesno radi na uništavanju Uljanika i općenito brodogradnje u Hrvatskoj.

Ustvrdivši kako u prilog tome govori i nekoliko činjenica, među kojima je i Plan restrukturiranja koji se u Vladi nalazi već četiri mjeseca, Cvek je kazao kako se još uvijek ne zna je li Plan poslan u roku, je li poslan u službenoj formi i je li uopće Plan pogledan, što se, kako je rekao, "dalo iščitati iz izjava predsjednika Vlade i pojedinih ministara".

"Zašto se kasnilo s plaćama radnicima? Rješenje je po svim relevantnim informacijama bilo spremno još 10. kolovoza, o čemu postoje i pisani dokumenti koji dokazuju da se plaća radnicima mogla isplatiti puno ranije," istaknuo je zamjenik pulskog gradonačelnika na konferenciji za novinare dodavši kako je znakovito da se kao rješenje ponudio depozit Uljanika pa tako "ispada da je Vlada isplatila plaće, no to je zapravo novac samih radnika".

Cvek je naveo kako je upravo zbog kašnjenja plaća došlo do otkazivanja narudžbi brodova te da je više od 400 radnika do sada otišlo iz Uljanika.

"Slobodno možemo reći da je za to kriva Vlada jer nije na vrijeme poduzela korake da se radnicima isplati plaća," poručio je Robert Cvek upitavši što će se dogoditi nakon 15. listopada, budući je premijer pri isplati dviju plaća izjavio kako je to maksimum ove Vlade.

"Smatramo da je to minimum pristupa ove Vlade i resornih ministarstava rješavanju problema brodogradnje i brodogradilišta Uljanik. Kakvu to poruku šaljemo Europskoj komisiji kada tri resorna ministra imaju oprečne izjave po pitanju brodogradnje ? Dvoje spominju stečaj, a jedan restrukturiranje. Pitam se kako oni koji moraju odlučiti o pitanju brodogradnje u Hrvatskoj gledaju na to te kakav je njihov dojam o strategiji i odnosu naše Vlade prema brodogradnji, a time i prema Uljaniku," upitao je Cvek.

"Vlada očigledno nema jasnu strategiju, opstruira, a možda čak i svjesno radi na uništavanju Uljanika i općenito brodogradnje u Hrvatskoj, a time i na nestanku radnih mjesta," rekao je.

Osvrnuvši se na izvide nadležnih institucija u pulskom brodogradilištu Cvek je poručio kako sve oko Uljanika mora biti transparentno prezentirano javnosti i radnicima, štogod izvidi budu utvrdili.

Krizni stožer za 3. maj traži kriznu upravu i materijal za proizvodnju

Iz Kriznog stožera za riječko Brodogradilište 3. maj u utorak su poručili kako neće popustiti te ustraju u zahtjevima da se u 3. maj postavi krizna uprava, osigura materijal za nastavak proizvodnje i povrat pozajmice od pulskog Uljanika kao i izdvajanje 3. maja iz Uljanik grupe.

Krizni stožer za 3. maj jutros se sastao iza zatvorenih vrata s Upravom 3. maja.

Predsjednik Kriznog stožera Predrag Knežević, odgovarajući na novinarski upit nakon sastanka, rekao je kako u 3. maju očekuju da Vlada hitno postavi kriznu upravu i osnuje tim koji će voditi brodogradilište, kako bi ono moglo funkcionirati.

Dodao je kako je zatraženo da o problemu 3. maja nakon županijskog, raspravi i nacionalno Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV).

Iako je štrajk u Brodogradilištu 3. maju, kao i u cijeloj Uljanik grupi, prekinut, a srpanjske su plaće isplaćene, u riječkom škveru gotovo se ne radi, jer nema novca za nabavku materijala, a Uljanik ne vraća 3. maju pozajmicu veću od 500 milijuna kuna.

Stanje je dodatno opteretila informacija da su strani naručitelji, kompanije Automarine Transport i Siem Shipping, s 1. rujna uljaniku otkazali ugovore o gradnji četiri broda, od kojih je jedan brod za prijevoz automobila i kamiona već porinut u more u 3. maju.

Uz to, račun Uljanika blokiran je od ponedjeljka poslijepodne, račun 3. maja je otprije u blokadi, a u Uljanik je po nalogu DORH-a ušla policija.

U pulskom Uljaniku provođenje izvida je naložilo Državno odvjetništvo RH, nakon napisa u medijima o stanju u tom brodogradilištu.

Prema pisanju medija koji se pozivaju na neslužbene izvore, izvidi se tjednima provode u riječkom u 3. maju zbog anonimne kaznene prijave.

Knežević je rekao kako su se predstavnici Kriznog stožera jutros sastali s Upravom 3. maja, iz koje su im kazali da je otkazivanje brodova bilo očekivano, s obzirom na nepoštivanje rokova.

Po njegovim riječima, iz Uprave 3. maja su ih izvijestili da policija do sada nije dolazila u riječko Brodogradilište.

Knežević je također rekao da će se u riječkom Brodogradilištu 3. maj nastaviti radovi na brodu za prijevoz automobila i kamiona, koji je u svibnju porinut. Rekao je da materijala za završetak cijelog broda nema, no kako bi brod, da se osigura sav potreban materijal, mogao brzo biti završen.

Nema posla za radnike, naručitelji otkazali brodove

Radnici Uljanika i 3. maja vratili su se, podjsetimo, na svoja radna mjesta nakon prošlotjednog štrajka, ali mnogi nemaju što raditi. Naime, iz 3. maja već stižu vijesti da nema materijala za rad.

U Uljaniku je nešto bolja situacija, jer naručitelji plaćaju materijal, no situacija se iz dana u dan pogoršava pa je pojavila u ponedjeljak i vijest da su četiri naručitelja otkazali Uljaniku ugovore za izgradnju brodova i to jedan koji su već počeli graditi.

Nadzorni odbor Uljanik grupe utvrdio je da je tvrtka u dubokoj krizi i odbio ponuđenu ostavku predsjednika Uprave.

DORH istražuje čitav slučaj

Pulski gradonačelnik Boris Miletić pozvao je DORH da provjeri svu dokumentaciju vezanu uz komunikaciju Grada i Uljanika.

Prašinu je diglo i priznanje Danka Končara da je Ivan Jakovčić lobirao za tvrtku, u kojoj je on imao udjele. Jakovčić je poručio da je sve radio prema propisima Europskog parlamenta.

Županijsko državno odvjetništvo u Puli isto tako provodi izvide u Uljanik grupi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene