Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi i u 3. maju

Nova TV doznaje: DORH ušao u Uljanik, radnici strahuju za budućnost

Štrajk radnika Uljanika stao (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Štrajk radnika Uljanika stao (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Štrajk radnika Uljanika stao (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Štrajk radnika Uljanika stao (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Štrajk radnika Uljanika stao (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
U Uljanik grupu ušli su istražitelji Državnog odvjetništva - potvrđeno je za Novu TV.

Županijsko državno odvjetništvo u Puli, u odgovoru na naš upit, potvrdilo je kako provjeravaju ima li kaznenih djela u poslovanju grupe. Detalje ne otkrivaju jer su izvidi tajni.

Pročitajte i ovo Kaznena prijava protiv redatelja Dalibora Matanića - 1 DORH istražuje Pala je prva kaznena prijava u slučaju Dalibora Matanića: "Sve te žrtve će ostati obilježene za ostatak svog života" Bivši ministar obrane Mario Banožić Vještačenje Nakon Milanovićeve opaske oglasio se DORH: Istraga protiv Banožića i dalje je u tijeku

Pulski gradonačelnik Boris Miletić pozvao je DORH da provjeri svu dokumentaciju vezanu uz komunikaciju Grada i Uljanika.

Prašinu je diglo i priznanje Danka Končara da je Ivan Jakovčić lobirao za tvrtku, u kojoj je on imao udjele. Jakovčić je poručio da je sve radio prema propisima Europskog parlamenta.

Iz Županijskog državnog odvjetništva u Puli kao odgovor na upit Nove TV stiglo je priopćenje u kojem stoji ''Vezano uz Vaš upit, obavještavamo Vas da se provode izvidi u Uljanik grupi, a temeljem članka 206.f. Zakona o kaznenom postupku, postupanje tijekom izvida je tajno.''

''Neka sve ispitaju, neka sve istraže. Sve bilo koje postojeće i nepostojeće veze, nama je cilj doznati jasno istinu, koji su odnosi grada i Uljanika, neka se sve istraži'', rekao je za Novu TV gradonačelnik Pule Miletić.

''Neka svi češljaju sve što misle da je potrebno, ako vide da je zamračeno, preplaćeno ili skrenuto s pravog puta neka se sankcioniraju, neka se sankcioniraju takvi. Tu ja nemam nikakve dileme'', kaže Šverko Đino iz Sindikata metalaca Hrvatske.

''Ključne aktivnosti Uljanika su svima koji to moraju znati dostupne. Potpune izvještaje zaprimalo je nekoliko službenih instanci. Stoga ne postoji nikakva bojazan, štoviše očekujemo da se mnoge podvale i neistine što prije razotkriju'', poručili su iz Uljanik grupe.

Radnici se vratili, ali nemaju s čim raditi

Radnici Uljanika i Trećeg maja vratili su se na svoja radna mjesta, ali mnogi nemaju što raditi. Naime, iz Trećeg maja već stižu vijesti da nema materijala za rad.

U Uljaniku je nešto bolja situacija jer naručitelji plaćaju materijal. Situacija se iz dana u dan pogoršava pa je izašla vijest da su još 4 naručitelja otkazali Uljaniku ugovore za izgradnju brodova i to jedan koji su već počeli graditi.

Nadzorni odbor Uljanik grupe utvrdio je da je tvrtka u dubokoj krizi i odbio ponuđenu ostavku predsjednika Uprave.

Uloga Ivana Jakovčića

Danima se propituje i uloga Ivana Jakovčića. Bio je član Nadzornog odbora u Arafaku, tvrtki u kojoj je Danko Končar imao vlasničke udjele. Prašinu je intervjuom digao sam Končar, koji je otkrio da je Jakovčić lobirao za njih, kada su u pitanju regulativa rudarstva i metalurgije, o kojoj se odlučuje u Bruxellesu.

Europarlamentarka Dubravka Šuica kaže kako je to dvojbeno. ''Mi lobiramo za sve građane, stoga lobiranje nije dopušteno, pogotovo ne za novac.''

Jakovčić ne želi pred kamere. Ali tvrdi - sve je radio prema propisima! ''Hoće li moji razgovori o Uljaniku s Komisijom opet biti lažno prikazivani kao sukob interesa ili kao pomoć u rješavanju situacije? Važnije mi je nešto korisno napraviti za brodogradnju nego odgovarati na podmetanja.''

U Končarevoj tvrtki pojašnjavaju - Jakovčić ih je informirao o EU regulativama, ali nije podnosio amandmane, ni lobirao za izmjene zakona.

''Moglo bi se dvojiti od moralne uloge, s obzirom da se sve to događa u Istri. Kolega je dugo godina bio dužnosnik u Istri i župan'', kaže Šuica.

Gradonačelnik Miletić tvrdi - nisu mijenjali GUP, kako bi pogodovali investitorima. I preselili Uljanik zbog gradnje marine i hotela.

''Vvrlo jasno na području Uljanika je brodogradilišna luka, gdje su dozvoljene isključivo brodogradilišne djelatnosti. Niti je došao zahtjev za promjenom, niti bi mi to promijenili'', tvrdi gradonačelnik.

I dok izvidi traju, politika pribjegava starom obrascu. Žele osnovati još jedno istražno povjerenstvo, koje bi se bavilo dubiozama brodogradilišta.

Poslove oko Uljanika žele istražiti i političari. Šef SDP-a predlaže osnivanje saborskog povjerenstva. No, s njegovom idejom, doznajemo, ne slažu neki SDP-ovi zastupnici. Smatraju da su plaće i budućnost Uljanika prioritet. Most ima svoj prijedlog povjerenstva. HNS poručuje: ''Uuvijek moramo znati da je politička odgovornost jedno, ali ona neće donijeti rješenje i ništa dobro radnicima. Mi se sada moramo fokusirati na rješenje i oblik.''

I HDZ-ovci, mimo kamera tvrde - nemaju ništa protiv, osim ako se istraga i službeno otvori.
Na potezu je DORH koji već radi punom parom.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene