Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvije strane medalje

POSTOJI I RAZLOG U ovom trenutku Nizozemskoj nedostaje 100.000 sezonskih radnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Godišnje je u Nizozemskoj radilo 100.000 poljskih sezonskih migranata, ali oni se sve rjeđe odlučuju za sezonski rad u toj zemlji.

Na blogu Sličice iz Nizozemske bloger donosi korisne informacije o životu u Nizozemskoj. U novom postu piše o migrantima – sezonskim radnicima:

Pročitajte i ovo Borba protiv krijumčarenja migranata - 4 Unosan posao Policija kreće u žešću borbu protiv krijumčara: "Novac koji se u tome okreće možda je veći od zarade od droge" Vojska Ministarstvo potvrdilo uhićenje Pripadnik MORH-a prevozio migranta: Prijeti mu visoka kazna

Godišnje je u Nizozemskoj radilo 100.000 poljskih sezonskih migranata, što je više od polovine svih sezonaca. U ovom trenutku Nizozemskoj nedostaje 100.000 sezonskih radnika koji rade u staklenicima i u poljoprivredi na branju povrća i cvijeća. Razlog tome je masovno odustajanje poljskih radnika koji se sve rjeđe odlučuju za sezonski rad u Nizozemskoj.

Nizozemci navode kako su mnogi Poljaci pronašli posao u vlastitoj zemlji u kojoj industrija jako brzo raste pa se odlučuju ostati u svojoj domovini.

Međutim, medalja ima i drugu stranu. Mnogi poljski radnici često su se žalili na neodržive uvjete na poslu gdje su ih poslodavci maltretirali na razne načine.

Tako je jedan poslodavac na zid objesio imena svih radnika i uveo natjecanje u ubranoj količini rajčice. Ako je netko nekoliko dana bio u opasnoj narančastoj zoni, dobio bi otkaz. Kaže jedna Poljakinja, jedine riječi koje sam naučila na poslu bile su: 'Sneller, sneller, sneller' ili 'faster, faster, faster'.

Sandra Claassen, direktorica FairWork kaže: svake godine na stotine poljskih radnika traže kontakt s nama zbog problema koje imaju na poslu. Između ostalog zbog prenisko plaćene satnice, prekovremenih sati, seksualnih uznemiravanja, nepravednih kazni, iskorištavanja i sl.

Ostale postove pročitajte na blogu Sličice iz Nizozemske.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene