Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije im odgovorila

Bleiburški vod pozvao Predsjednicu na komemoraciju

Bleiburški vod bio je na sastanku kod Predsjednice (Foto: Ured Predsjednice)
Bleiburški vod bio je na sastanku kod Predsjednice (Foto: Ured Predsjednice) Ured Predsjednice
Aktualno Galerija +0 Bleiburški vod bio je na sastanku kod Predsjednice (Foto: Ured Predsjednice) Galerija 1/1 >>
Bleburški vod bio je danas na sastanku kod Predsjednice na Pantovčaku te ju je izvijestio o tome kako će izgledati ovogodišnja komemoracija 18. svibnja.

Vice Vukojević, predsjednik počasnog bleiburškog voda, kaže da će se komemoracija na Bleiburgu održati 18. svibnja: ''Misa će biti na Bleiburškom polju s početkom u 12 sati. Procesija s Leibaškog groblja počinje u 11 sati''.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kolinda Grabar Kitarović 'Ove godine ne idem ni u Jasenovac ni na Bleiburg' Slika nije dostupna Godišnjica tragedije Kao i Jasenovac: Predsjednica Grabar Kitarović sama stigla na Bleiburg

Prema dozvoli koju su dobili mogu održati samo misno slavlje s molitvom na groblju i procesijom do Bleiburškog polja.

Vukojević dodaje da su na komemoraciju pozvali i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, ali da ona nije odgovorila hoće li doći.

''Mislim da će biti provokatora kao i svake godine. Gledamo da to spriječimo'', kazao je Tomas Bangender, glavni tajnik bleiburškog počasnog voda

''Hrvatski biskupi neće predvoditi ovogodišnju komemoraciju. S razlozima se ne možemo složiti, ali moramo je prihvatiti i poštujemo tu odluku. Ove godine sudjelovat ćemo u organizaciji koja je prvenstveno vjersko okupljanje. Nakon liturgije bit će islamska molitva, bit će polaganje vijenaca i to će biti završetak komemoracije'', kazao je Tomislav Markić, nacionalni ravnatelj dušebrižništva Hrvata u inozemstvu.

''Prema riječima organizatora, i ove godine bit će održana molitva, procesija i misa, te molitva za islamske vjernike. Izvijestili su je da su u stalnom kontaktu s austrijskim vlastima i da pripreme teku prema planu. Pozvali su Predsjednicu Republike da nazoči svetoj misi u Bleiburgu.

Predsjednica Grabar-Kitarović zahvalila je na pozivu te naglasila važnost dostojanstvenog odavanja počasti nevino stradalima'', priopćeno je iz ureda Predsjednice.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene