Bleburški vod bio je danas na sastanku kod Predsjednice na Pantovčaku te ju je izvijestio o tome kako će izgledati ovogodišnja komemoracija 18. svibnja.

Galerija


Vice Vukojević, predsjednik počasnog bleiburškog voda, kaže da će se komemoracija na Bleiburgu održati 18. svibnja: ''Misa će biti na Bleiburškom polju s početkom u 12 sati. Procesija s Leibaškog groblja počinje u 11 sati''.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović Večeras pogledajte kako se bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović snašla u svojoj prvoj glumačkoj ulozi! Kolinda Grabar-Kitarović i Mia Mikulec Kolinda Grabar-Kitarović stigla je u Dizmovo: Pogledajte glumački debi bivše predsjednice u hit-seriji!

Prema dozvoli koju su dobili mogu održati samo misno slavlje s molitvom na groblju i procesijom do Bleiburškog polja.

Vukojević dodaje da su na komemoraciju pozvali i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, ali da ona nije odgovorila hoće li doći.

''Mislim da će biti provokatora kao i svake godine. Gledamo da to spriječimo'', kazao je Tomas Bangender, glavni tajnik bleiburškog počasnog voda

''Hrvatski biskupi neće predvoditi ovogodišnju komemoraciju. S razlozima se ne možemo složiti, ali moramo je prihvatiti i poštujemo tu odluku. Ove godine sudjelovat ćemo u organizaciji koja je prvenstveno vjersko okupljanje. Nakon liturgije bit će islamska molitva, bit će polaganje vijenaca i to će biti završetak komemoracije'', kazao je Tomislav Markić, nacionalni ravnatelj dušebrižništva Hrvata u inozemstvu.

''Prema riječima organizatora, i ove godine bit će održana molitva, procesija i misa, te molitva za islamske vjernike. Izvijestili su je da su u stalnom kontaktu s austrijskim vlastima i da pripreme teku prema planu. Pozvali su Predsjednicu Republike da nazoči svetoj misi u Bleiburgu.

Predsjednica Grabar-Kitarović zahvalila je na pozivu te naglasila važnost dostojanstvenog odavanja počasti nevino stradalima'', priopćeno je iz ureda Predsjednice.