Obavijesti Video Pretražite Navigacija
lažne diplome i svjedodžbe

Blaženka Divjak o rezultatima provjere diploma: "U sustavu je pronađeno 35 krivotvorenih dokumenata"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od 18 osoba s krivotvorenim diplomama, njih 9 radilo je u osnovnim školama, 8 u srednjim školama, dok je jedna lažna diploma pronađena u Ministarstvu, što je i pokrenulo cijeli proces provjere, čije je rezultate predstavila ministrica.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak predstavila je rezultate procesa provjere vjerodostojnosti isprava, diploma i svjedodžbi koji je pokrenut prije godinu dana. Rekla je kako je ukupno u sustavu pronađeno 35 krivotvorenih dokumenata – 18 krivotvorenih diploma i 17 krivotvorenih svjedodžbi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Akcija index Lažne diplome iz Bosne prodavale se na crnom tržištu, pojavile se i u Hrvatskoj, a u sve je uključena - talijanska mafija Slika nije dostupna Antikorupcijska mjera Varalice u sustavu: Ministarstvo objavilo koliko je lažnih diploma dosad otkriveno

"Uglavnom se radi o diplomama i svjedodžbama koje su navodno izdane u Hrvatskoj. Čim se otkrije krivotvorena diploma ili svjedodžba, automatski se uručuje otkaz, osoba se prijavljuje Državnom odvjetništvu, nakon toga slijedi istražni postupak i pravosudni organi preuzimaju te slučajeve", objasnila je ministrica na konferenciji za novinare.

Upitnike je ispunilo 86 posto svih ustanova u sustavu, većinom su ih ispunjavali ravnatelji, a u nekim slučajevima tajnici ustanova, kazala je ministrica i istaknula da je na provjeru poslano 58.000 dokumenata.

"Provjeravale su se i diplome ravnatelja, samo 7 % ravnatelja nije poslalo svoje diplome na provjeru", kazala je.

"U sustavu obrazovanja apsolutno je nedopustivo da imamo krivotvorene svjedodžbe i diplome i da se na temelju toga ljudi zapošljavaju", kaže Divjak.

"One koji nisu poslali isprave na provjeru pitali smo zašto. Neki su rekli da su financijski razlozi, za što smatram da je potpuno neopravdano", kazala je ministrica obrazovanja i istaknula da škole primaju više financijskih sredstava nego ikad prije.

U strukturi otkrivenih lažnih isprava veći je udio žena nego muškaraca, tako se s lažnim ispravama radilo o 18 žena i 13 muškaraca. Od 18 osoba s krivotvorenim diplomama, njih 9 radilo je u osnovnim školama, 8 u srednjim školama, dok je jedna lažna diploma pronađena u Ministarstvu, što je i pokrenulo cijeli proces provjere.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene