Jean-Pierr Bourguignon i Blaženka Divjak (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Jean-Pierr Bourguignon i Blaženka Divjak (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak je u petak, nakon susreta s predsjednikom Europskog istraživačkog vijeća Jean-Pierrom Bourguignonom, najavila kako će Hrvatska dodatno pomoći onim znanstvenicima koji su dobili darovnicu te europske institucije, ali i onima koji su koji su tome bili blizu i ispunjavaju kriterije.


Europsko istraživačko vijeće (ERC) tijelo je koje je prije deset godina pokrenula Europska unija kako bi pružala financijsku potporu izvrsnim istraživačima.

Vezani članci Saša Ceci Fizičar apelira na poduzetnike: ''Brate, čovječe, ne pitaj zašto baš ti sada moraš nešto napraviti'' Državna matura, ilustracija - 1 Ostavke u NCCVO-u: Dva člana Vijeća odstupila nakon što su učenicima na maturi naknadno dodavani bodovi

Dosad je podržano oko 8 tisuća projekata koji su rezultirali s oko 800 patenata, šest Nobelovih te nizom drugih nagrada, a proračun tog tijela za razdoblje od 2014. do 2020. godine iznosi 13 milijardi eura, otkrili su ministrica i predsjednik ECR-a koji se sastao i s premijerom Andrejem Plenkovićem i predstavnicima hrvatske znanstvene zajednice.

ECR u Hrvatskoj ima tri projekta koje vode dr. Iva Tolić s Instituta Ruđer Bošković, dr. Vernesa Smolčić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, te prof. dr. Stipan Jonjić s Medicinskog sveučilišta u Rijeci. Pored njih postoji i 19 hrvatskih znanstvenika koji su dobili potporu, no ne žive u Hrvatskoj.

Predsjednik ECR-a izdvojio je doktoricu Tolić kao pettisućitu dobitnicu darovnice, naglasivši kako ga je snažno impresionirala svojom "odlučnošću i vizijom".

"Ona je odličan primjer briljantne znanstvenice i činjenice da znanost ne poznaje granice. Nakon značajne međunarodne karijere dobila je darovnicu u Njemačku, pa ju prenijela u svoju domovinu, što je primjer cirkulacije mozgova", rekao je Bourguignon.

Ulažite u svoje mlade mozgove

Divjak je istaknula kako je njegov posjet iskorišten ne samo da bi se projekti ERC-a učinili vidljivijima, nego da bi se ugovorila i suradnja koja će pomoći u nekoliko aspekata.

"Prije svega da podignemo uspješnost prijavitelja iz Hrvatske na ERC-ove projekte, da osnažimo sudjelovanje naših znanstvenika u različitim panelima koji ocjenjuju ovakva vrhunska istraživanja te da kreiramo slične procedure i sheme u Hrvatskoj kako bismo bili uspješniji", rekla je Divjak.

"Također smo dogovorili da voditelji projekata koji su financirani iz ERC-a imaju pravo na zapošljavanje na teret državnog proračuna", kao i da oni čiji su projekti ocijenjeni najviom ocjenom, no zbog velike konkurencije nisu dobili financiranje, dobiju pomoć države kako bi se mogli ponovno kandidirati, otkrila je Divjak.

Predsjednik ECR-a poručio je kako Hrvatska mora odlučno djelovati već danas i ulagati u izvrsnost, dodavši kako su ključne reforme u tom pogledu već u tijeku.

"Izvrsnost je dokazala da ulaganje u nju djeluje. One zemlje koje danas imaju dobre uvjete za istraživanje su države koje su mudro i strpljivo ulagale u znanost i to se sada pokazuje", ustvrdio je Francuz koji kao i ministrica dolazi iz znanstvenog područja matematike.

"Njegujte i ulažite u svoje bistre mlade mozgove koji su znanstveno znatiželjni, dajte im slobodu za tu znatiželju i uspostavite sustav koji se temelji na postignućima i rezultatima tih istraživanja", poručio je Bourguignon. (Hina)