Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Blair: Želimo Hrvatsku u Europskoj uniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europa želi Hrvatsku kao punopravnu članicu Europske unije, a isto želi i Britanija te ne postoji nikakva politička blokada glede ulaska Hrvatske u Uniju, izjavio je u utorak u britanski premijer Tony Blair nakon razgovora s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

Susretom s Blairom Sanader je počeo dvodnevni posjet Velikoj Britaniji, prvi službeni otkako je na položaju predsjednika hrvatske Vlade.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izvješće EK EK nam zamjera nedovoljnu borbu protiv korupcije Slika nije dostupna Tuerk optužio Sanadera 'Njegova je retorika izraz nepoštivanja Slovenije i EU'

- Želim biti jasan - nema nikakve političke blokade glede ulaska Hrvatske u EU. Politička odluka je donesena, Europa vas želi kao punopravnu članicu i Britanija želi Hrvatsku kao punopravnu članicu, rekao je Blair u zajedničkoj izjavi za novinare.

Predsjednik britanske vlade ponovio je kako jedino pitanje preostaje ispunjenje kriterija i da ono vrijedi i za Hrvatsku i za svaku drugu zemlju. 

- Ispunite kriterije i postajete članicom, naglasio je Blair.

Prema njegovoj ocjeni jamstvo da će se to učiniti su promjene koje su se u Hrvatskoj dogodile posljednjih nekoliko godina i postoji odlučnost želja i političko vodstvo da se to dovrši.

Na pitanje može li reći kad će Hrvatska postati članicom Blair
je odgovorio kako nema smisla arbitražno određivati rokove već će se to dogoditi nakon ispunjenja uvjeta.

- Nikako ne bi trebalo misliti da Hrvatska mora čekati druge zemlje da dođu na istu razinu jer se svaka zemlja tretira prema vlastitim vrijednostima, kazao je Blair.

Ispunite kriterije i unutra ste, poručio je Tony Blair Britanski premijer izrazio je oduševljenje stanjem odnosa između Hrvatske i Britanije, za koje je rekao da su u ovom trenutku vrlo snažni. 

Dodao je kako je Britanija počašćena što je predsjedala Unijom kad su počeli pregovori o članstvu Hrvatske i naglasivši kako oni napreduju dobro.

- Radujem se vremenu kad Hrvatska bude članicom EU i NATO-a, a Velika Britanija pruža punu potporu jednom i drugom cilju, kazao je Blair odavši priznanje hrvatskoj Vladi na velikim koracima naprijed koji su napravljeni u posljednje vrijeme.

Susret sa Sanaderom ocijenio je povijesnim trenutkom za obojicu jer su se prvi put službeno sastali, bilo u Zagrebu ili Londonu.

Hrvatski premijer svom je domaćinu zahvalio na gostoprimstvu i
stajalištima u kojima je oduvijek snažno zagovarao proširenje EU i osobito veliku potporu pružao Hrvatskoj u nastojanjima da ispuni sve uvjete za početak pristupnih pregovora.

Britanskog je kolegu Sanader upoznao s aktivnostima Hrvatske u regiji rekavši kako je Hrvatska neće zaboraviti ulaskom u EU.

- Zanima nas razvitak regije i rješenje svih otvorenih pitanja, rekao je Sanader najavivši kako će Hrvatska nastaviti biti vrlo aktivna i izrazivši uvjerenje da sve zemlje europskog jugoistoka imaju perspektivu budućeg članstva u EU.

Bilateralne odnose između Hrvatske i Britanije i Sanader je ocijenio vrlo dobrima i rekao kako je Tonya Blaira pozvao da službeno posjeti Hrvatsku čim za to nađe vremena.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene