Ilustracija (Foto: Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Thinkstock) Foto: Thinkstock

Zbog porasta prijevara i znatno većeg broja lažnih web-oglasa uoči ovogodišnjeg svjetskog shop vikenda Black Friday, Hrvatska udruga banaka i njezine članice – izdavatelji kartica, još jednom upozoravaju svoje korisnike da provjere vjerodostojnost oglasa koji privlače na iznimno povoljnu on line kupnju, ali ih izlažu zloupotrebi i neovlaštenom uzimanju osobnih podataka.


Naime, na stranicama društvenih mreža pojavljuju se oglasi koji zlonamjerno upućuju potencijalne kupce na navodno povoljnu kupnju različite brendirane robe (obuće, odjeće i drugih predmeta) -  HOT SALE, 80% OFF, Discount Sale ponude i slično.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) Ekonomisti i bankari objasnili zašto su veće kamate dobra vijest: Neminovno će rasti i na kredite, ali... Kupovina na internetu krije puno opasnosti (Guliver/Thinkstock) Bankari izdali ozbiljno upozorenje za građane: Ne nasjedajte na ovakve oglase na internetu!

Otvaranjem poveznice na takvim oglasima od korisnika se traži unos osobnih podataka za registraciju, a nakon odabira plaćanja otvara se stranica s početnim slovima "http" , umjesto "https".

Riječ je o lažnim stranicama koje služe za prikupljanje i krađu osobnih podataka i podataka o kartici, a robu za koju misle da su je naručili kupci ne dobivaju. Na taj način otuđene podatke korisnika lopovi mogu koristiti za plaćanje na drugim internetskim trgovinama, pri čemu korisnici tek naknadno uočavaju da su njihovi računi terećeni za transakcije koje oni nisu izvršili.

Stoga iz HUB-a upozoravaju korisnike da pri kupnji na internetu obavezno:

sami upisuju web-adresu prodajnog mjesta

nikada na web-adresu prodajnog mjesta ne dolaze putem poveznica (linkova) sa stranica društvenih mreža ili putem sličnih poruka

• prije unošenja podataka o kartici provjere ima li internetska adresa na početku sličicu neotključanog lokota i počinje li s "https"

klikom na sličicu lokota provjere pripada li URL adresa prodajnom mjestu

Na taj način korisnici će izbjeći troškove za transakcije koje nisu izvršili, upozoravaju iz HUB-a.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju