Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza zdravstva

Čistačica u bjelovarskoj bolnici asistirala na operaciji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čistačica koja radi u bjelovarskoj bolnici ima nevjerojatnu priču.

Čistačica Lidija Mraz (46) iz Bjelovara, Ministarstvu zdravlja poslala je pismo objašnjavajući kako je bila pozvana asistirati pri operaciji. 'Od samog ulaska u operacijsku salu, kamo nikada nisam ušla tijekom operacije, bilo mi je slabo. Kad je liječnik počeo rezati nogu pacijenta koju sam ja držala, srušila sam se na pod.

Pročitajte i ovo Medicina Velika stvar U Hrvatsku je stigla najveća svjetska senzacija iz područja medicine - robotski par Da Vinci i Mona Lisa Slika nije dostupna Čistačica progovorila 'Ja sam kao s neba pala tamo, rekli su mi 'sad pridrži tu nogu'. I ja sam držala tu nogu!'

Bila sam na Odjelu ortopedije kao zamjena jer inače radim na Odjelu kirurške urologije i za 27 godina koliko radim nisam doživjela da me netko pozove u salu tijekom operacije, a kamoli da pridržavam dijelove tijela pacijenata', priča Lidije Mraz iz Bjelovara, objavio je Glas Slavonije.

Ovo bi trebao biti presedan u hrvatskim bolnicama, no čini se da nije

'Nemedicinsko osoblje s Odjela ortopedije bude za vrijeme cijelog zahvata u sali, a ja sam bila šokirana kad mi je rečeno da odjenem zaštitnu odjeću, no nisam ni sanjala da ću pridržavati noge. Nije istina da sam udarila glavom o tlo, no imala sam izuzetno visok tlak i odvezena sam u OBP (Objedinjeni bolnički prijam, nap.a.), gdje sam bila na promatranju i potom su mi na Odjelu neurologije snizili tlak, no na bolovanju sam do daljnjeg', preko telefona je ispričala Mraz.

O ovom je događaju obavijestila Spomenku Avberšek iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, koja joj je, tvrdi, pojasnila kako kao nemedicinsko osoblje u operacijsku salu za vrijeme zahvata ne smije ući. Sad je sigurna da i nakon dolaska na posao takvu naredbu više neće izvršiti, a žao joj je što će, smatra, pacijenti biti skeptični prema operacijama u Općoj bolnici Bjelovar znajući da ondje u salu može ući bilo tko.

Split: Kaznit će ortopeda koji je odbio operirati teško bolesnog čovjeka

Saša Lamza, sanacijski upravitelj osječkog KBC-a, kaže kako se situacije oko ulaska čistačice u operacijsku salu tijekom zahvata može dogoditi iznimno ako je takav slučaj prešućen upravi i napravljen mimo znanja i protokola.

'Imamo instrumentarke, dovoljno asistenata i liječnika i takvih situacija u osječkoj bolnici nema. Osim toga, raspisivali smo natječaje za popunjavanje broja sestara, naše instrumentarke prolaze edukaciju i nema razloga da nemedicinsko osoblje radi bilo koji medicinski posao. Inače, izjavu prim. Stjepana Grabovca, sanacijskog upravitelja OB Bjelovar, koji kaže da se takve situacije događaju i u drugim hrvatskim bolnicama, smatram neprimjerenom', rekao je Lamza.

Prim. Grabovac, kako prenosi Magazin bjelovarsko-bilogorski, potvrdio je da je Lidija Mraz bila pozvana da pomogne držati nogu pacijenta, ali i da su slični primjeri postali uobičajena praksa u svim hrvatskim bolnicama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene