Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čistačica koja radi u bjelovarskoj bolnici ima nevjerojatnu priču.


Čistačica Lidija Mraz (46) iz Bjelovara, Ministarstvu zdravlja poslala je pismo objašnjavajući kako je bila pozvana asistirati pri operaciji. 'Od samog ulaska u operacijsku salu, kamo nikada nisam ušla tijekom operacije, bilo mi je slabo. Kad je liječnik počeo rezati nogu pacijenta koju sam ja držala, srušila sam se na pod.

Vezani članci Dubrovačka bolnica Novi incident u dubrovačkoj bolnici: Liječnici se posvađali na jutarnjem sastanku. Bilo je prijetnji, intervenirala je i policija Slika nije dostupna FOTO 'Ovo je dokaz da čistačice sudjeluju na operacijama'

Bila sam na Odjelu ortopedije kao zamjena jer inače radim na Odjelu kirurške urologije i za 27 godina koliko radim nisam doživjela da me netko pozove u salu tijekom operacije, a kamoli da pridržavam dijelove tijela pacijenata', priča Lidije Mraz iz Bjelovara, objavio je Glas Slavonije.

Ovo bi trebao biti presedan u hrvatskim bolnicama, no čini se da nije

'Nemedicinsko osoblje s Odjela ortopedije bude za vrijeme cijelog zahvata u sali, a ja sam bila šokirana kad mi je rečeno da odjenem zaštitnu odjeću, no nisam ni sanjala da ću pridržavati noge. Nije istina da sam udarila glavom o tlo, no imala sam izuzetno visok tlak i odvezena sam u OBP (Objedinjeni bolnički prijam, nap.a.), gdje sam bila na promatranju i potom su mi na Odjelu neurologije snizili tlak, no na bolovanju sam do daljnjeg', preko telefona je ispričala Mraz.

O ovom je događaju obavijestila Spomenku Avberšek iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, koja joj je, tvrdi, pojasnila kako kao nemedicinsko osoblje u operacijsku salu za vrijeme zahvata ne smije ući. Sad je sigurna da i nakon dolaska na posao takvu naredbu više neće izvršiti, a žao joj je što će, smatra, pacijenti biti skeptični prema operacijama u Općoj bolnici Bjelovar znajući da ondje u salu može ući bilo tko.

Split: Kaznit će ortopeda koji je odbio operirati teško bolesnog čovjeka

Saša Lamza, sanacijski upravitelj osječkog KBC-a, kaže kako se situacije oko ulaska čistačice u operacijsku salu tijekom zahvata može dogoditi iznimno ako je takav slučaj prešućen upravi i napravljen mimo znanja i protokola.

'Imamo instrumentarke, dovoljno asistenata i liječnika i takvih situacija u osječkoj bolnici nema. Osim toga, raspisivali smo natječaje za popunjavanje broja sestara, naše instrumentarke prolaze edukaciju i nema razloga da nemedicinsko osoblje radi bilo koji medicinski posao. Inače, izjavu prim. Stjepana Grabovca, sanacijskog upravitelja OB Bjelovar, koji kaže da se takve situacije događaju i u drugim hrvatskim bolnicama, smatram neprimjerenom', rekao je Lamza.

Prim. Grabovac, kako prenosi Magazin bjelovarsko-bilogorski, potvrdio je da je Lidija Mraz bila pozvana da pomogne držati nogu pacijenta, ali i da su slični primjeri postali uobičajena praksa u svim hrvatskim bolnicama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook