Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakoni neprihvatljivi akademskoj zajednici

Bjeliš: 'Ako neće biti suradnje, odgađa se početak godine!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako se sa sveučilišnom zajednicom ne uspostavi puna suradnja na izradi budućeg strateškog okvira u području visokog obrazovanja i znanosti kao preduvjeta za buduće zakonodavstvo, na Sveučilištu u Zagrebu odgodit će se početak nastave u akademskoj godini 2011/2012., najavio je danas rektor zagrebačkoga Sveučilišta Aleksa Bjeliš.

Sadržaj prijedloga zakona o sveučilištu, visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti takav je da nisu trebali biti upućeni u saborsku proceduru, a zbog načina pripreme u nastavku ih nije moguće popravljati i učiniti prihvatljivim za akademsku zajednicu, ocijenio je Bjeliš na konferenciji za novinare, izvijestivši o zaključcima sinoć održane sjednice Senata.

Bjeliš je ponovio da je Sveučilište spremno surađivati u izradi nacionalne strategije razvoja znanosti i visokog obrazovanja, te zakona sastavljenih na temelju takve strategije, te očekuje punu suradnju s relevantnim političkim tijelima, od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Vlade do saborskih odbora.

Najava odgode početka iduće akademske godine ne znači i da se nastavni proces i programi neće ostvariti, ona je izraz nezadovoljstva, zabrinutosti i protesta zbog načina pripreme i provedbe rasprave oko nacrta, njihovim sadržajem i načinom prezentacije, naglasio je.

Bjeliš zamjera Ministarstvu što se blokira svaka mogućnost konstruktivnog dijaloga koji bi doveo do rješenja prihvatljivih političkoj i akademskoj zajednici, pozvavši na dijalog o definiranju strateškog okvira o tome kuda Hrvatska želi ići na području visokog obrazovanja i istraživanja.

Danko Relić, predsjednik Studentskog zbora, čija su četiri predstavnika bila suzdržana na te odluke, rekao je da Studentski zbor ne podržava obustavu nastavnog procesa i ispitnih rokova jer je, među ostalim, upitno kako će studenti sudjelovati na natječajima za koje je potrebno redovno završavanje godine, od onih za studentske domove i stipendija do studentskih razmjena.

Ustvrdio je kako su nacrti zakona u sadašnjem obliku neprihvatljivi zbog čega je Studentski zbor uputio svoje prijedloge Ministarstvu, te sada očekuje njihov odgovor.

Pročitajte i ovo Dječji vrtić - 2 Niske plaće Neočekivana odluka: Vrtić ide u štrajk, grad odbio potpisati kolektivni ugovor: "Spremni smo i na zatvaranje!" Radnici Luke Zadar u štrajku - 1 štrajk do daljnjega Radnici Luke Zadar u očaju: "Da nisam kod roditelja, ne bih preživio mjesec"

Akademska solidarnost: 'zaustaviti saborsku proceduru o zakonima o visokom školstvu'

'Od saborskog odbora očekujemo odbacivanje i negativno mišljenje o ova tri zakona te da se obustavi daljnja procedura. To bi bio i povod da se prekine daljnji štrajk na Filozofskom fakultetu i ostalim ustanovama', izjavio je Robert Faber iz Akademske solidarnosti novinarima pred Saborom.

'Većinski dio stanovništva protivi se načinu donošenju tih zakona. Ljudi su nezadovoljni procedurama', upozorio je te dodao da bi prije izmjene zakona trebalo osmisliti strategiju koja sada nedostaje.

'Mi smo za to da se zakon ne donosi prije donošenja strategije, što treba uključiti izabrane predstavnike akademske zajednice, a ne izabrane predstavnike od strane onih koji te zakone pokušavaju progurati', rekao je Faber.

Ako za njihovu inicijativa ne bude odgovarajućeg odgovora, štrajk će, kaže, trajati dok Sabor ne prestane zasjedati. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene