Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dnevnik Nove TV u nadzornom centru HAC-a

Bizarni razlozi za zaustavljanje vozila na autocestama i u tunelima: Snimanje selfija, šetanje psa...

Dino Goleš (Foto: Dnevnik.hr)
Dino Goleš (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dino Goleš (Foto: Dnevnik.hr) Dino Goleš (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Žena šeta psa po autocesti (Foto: Dnevnik.hr) Žena šeta psa po autocesti (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Vatrogasno vozilo (Foto: Dnevnik.hr) Vatrogasno vozilo (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Marijan Cindrić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Na autocestama je i ovog vikenda vrlo prometno. Dnevnik Nove TV u subotu je posjetio nadzorni centar HAC-a te otkrivamo u čemu se hrvatski vozači nikako ne pokazuju u dobrom svjetlu.

Čitav dan od Zagreba do Bosiljeva vozi se u kolonama uz česta stajanja. Predvečer je pak promet pojačan u smjeru unutrašnjosti. Osim slijetanja zrakoplova dan su obilježila i duga čekanja na graničnim prijelazima u Istri.

Mobilni tim Crvenog križa pružao je pomoć i dijelio vodu onima u gužvi. Srećom nije bilo velikih prometnih nesreća, no današnji bizaran slučaj slijetanja aviona na autocestu podsjeća da vozači u svakom trenutku moraju biti spremni reagirati na nepredvidive okolnosti.

Tu se baš Hrvati nisu dokazali. Često su nam brzina i znatiželja oko prometnih nesreća ispred sigurnosti. U to smo se i danas uvjerili u nadzornom centru HAC-a.

  Pročitajte i ovo Vožnja 250 kilometara na sat (Ilustracija: Getty) Divljačko ponašanje na cesti Srbija: Švicarac vozio 250,7 kilometara na sat, osim novčane dobio i zatvorsku kaznu

''Sustav videonadzora ima detekcije stajanja vozila, dima, vožnje u suprotnom smjeru…'', rekao je Davor Bičanić, glavni inženjer u HAC-u.

Pa u slučaju nesreće ili nepredvidivog događaja poput današnjeg slijetanja aviona kamere detektiraju problem, a dežurni operateri na teren šalju hitne službe.

Svaki i najmanji propust vozača zabilježen je pa operateri moraju prepoznati pravu od lažnih uzbuna.

Trebali bi se pridržavati pravila jer time smanjuju mogućnost prometnih nesreća. A kad do njih dođe važno je stvoriti prostor za hitni koridor, jer su i sekunde bitne kada je život u pitanju.

Pročitajte i ovo Ljiljana Mikuš (Foto: Dnevnik.hr) novi zakon na djelu Stručnjakinja o kaznama za prekršitelje u prometu: "Ni zatvor neke neće smiriti, trebalo je napraviti i ovu važnu intervenciju"

Najbolje to znaju vatrogasci, njih 210 koji na autocestama dežuraju na 10 postaja, uglavnom kod tunela i većih čvorova.

Ovog su se ljeta nagledali svega, pa i toga da se ljudi zaustavljaju na autocesti ili tunelu kako bi napravili selfie. Takvih je prizora nažalost previše. Ni danas ih nije nedostajalo. Jedna je gospođa po autocesti odlučila prošetati psa. Ne treba ni govoriti koliko je onih koji gužve pokušavaju zaobići zaustavnim trakom.

Upozorenja očito nikad dosta.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene