Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši veleposlanik u Francuskoj Marko Žaja nepravomoćno je danas zbog dvije prijevare uvjetno osuđen na godinu i osam mjeseci s rokom kušnje od dvije godine tijekom kojih državi treba vratiti 760 tisuća kuna.


Optužnica je teretila Žaju da je 1999. i 2000. u veleposlanstvu u Parizu prikazao da je slikaru Ivici Zupkoviću za tri slike isplatio ukupno oko 316.000 kuna, dok slikar tvrdi da je na njegov račun uplaćeno samo 15.000 kuna za jednu sliku, a da je dvije darovao. Bivšeg veleposlanika teretilo se i da je na blagajni prikazao da je pariškoj tapetarskoj tvrtki isplatio 444.500 kuna za restauratorske radove na namještaju veleposlanstva, iako su ti radovi navodno napravljeni u Zagrebu.

Vezani članci Kei Mieno Potpuno zbunila publiku objavama na društvenim mrežama, što vi vidite? Ana Brnabić, Aleksandar Vučić i Nebojša Stefanović Šokantan potez srbijanskog predsjednika: Na javnoj televiziji pokazivao slike masakriranih tijela navijača

Zagrebački Općinski kazneni sud utvrdio je da je bivši veleposlanik počinio navedena kaznena djela, uvaživši iskaze svjedoka i vještaka za slikarstvo koji je utvrdio da su slike plaćene više no što vrijede. Sudac Zorislav Kaleb rekao je da je Žaja postupao s ciljem stjecanja koristi, a uvjetna kazna dosuđena mu je s obzirom da ima 72 godine, nije bio kažnjavan i djelo je počinjeno prije devet godina.

Obrana optuženog najavila je žalbu na presudu, ustvrdivši da ne postoji ni jedan dokaz da je bivši veleposlanik preuzeo novac u Ministarstvu vanjskih poslova te da je samo osoba koja je stvarno preuzela novac imala ga motiva i ukrasti. ‘Ako je netko imao motiva za prikrivanje slanja novca to je netko tko je novcem raspolagao, a to nikako nije Marko Žaja’, rekao je novinarima Žajin odvjetnik Mate Kustura. (Hina)