Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog prijevare

Bivši splitski dogradonačelnik Jure Šundov nepravomoćno osuđen na 14 mjeseci zatvora

Jure Šundov
Jure Šundov Foto: Vojko Bašić/Cropix
Bivši splitski dogradonačelnik Jure Šundov u utorak je na splitskom Općinskom sudu nepravomoćno osuđen na 14 mjeseci zbog kaznenog djela prijevare, a na teret mu se stavlja da je oštetio državni proračun za 270 tisuća kuna.

Kako stoji u presudi sutkinje Boni Gamulin Frleta, lažnom dokumentacijom Jure Šundov je došao do statusa ratnog vojnog invalida i oštetio državni proračun za 270 tisuća kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iz Kerumovog HGS-a Jure Šundov izabran za predsjednika splitskog Gradskog vijeća Slika nije dostupna Spreman na rad Željko Kerum najavio gradnju fontane i dva tunela

"Iako je bio branitelj na vrlo važnim dužnostima, njegovi postupci vrijeđaju dostojanstvo i ugled branitelja i svakog invalida iz Domovinskog rata", navela je sutkinja.

Prema optužnici Šundov je 30. prosinca 2005. podnio nadležnom tijelu pisani zahtjev za priznavanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida i priložio 16 neistinitih liječničkih nalaza.

Na nalazima su bili krivotvoreni potpisi i pečati nalik na one psihologa Željka Bavčevića, neuropsihijatra Petra Kulića te psihijatara Zdenka Katavića, Ante Delića, Damira Mraza, Vesne Antičević i Borana Uglešića.

U raspravnom su procesu spomenuti liječnici navodili kako Šundova nisu pregledavali niti nalaze izradili.

Dajući takve nalaze, navodi se u presudi, Šundov je lažno prikazao da se od 18. srpnja 1997. do podnošenja zahtjeva kontinuirano psihijatrijski liječio.

Članovi Liječničkog povjerenstva su, ne sumnjajući u istinitost i vjerodostojnost priloženih liječničkih nalaza, utvrdili postojanje posttraumatskog sindroma kao bolesti koja je osnova za priznavanje postotka oštećenja organizma od 30 posto, dodaje se.

Na osnovu navedenih liječničkih nalaza nadležno je tijelo 27. prosinca 2007. donijelo rješenje, kojim se okrivljeniku od 1. siječnja 2006. priznaje svojstvo hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata IX skupine s 30 posto oštećenja organizma, uslijed bolesti zadobivene u obrani suvereniteta Republike Hrvatske i pravo na osobnu invalidninu u mjesečnom iznosu od 153 kune.

Od invalidnine mu je od 1. siječnja 2006. do 30. travnja 2018. godine isplaćen iznos od 22.644,00 kune, a još 248.120,73 kune namaknuo je zbog korištenja olakšice za hrvatskog ratnog vojnog invalida, pri utvrđivanju poreza na dohodak umanjene godišnje obveze poreza i prireza.

Kao olakotnu okolnost sutkinja Gamulin Frleta navela je raniju neosuđivanost, a u obrazloženju presude kazala je da Šundov "kao hrvatski branitelj, treba biti osoba koja će biti moralna vertikala i uzor drugim ljudima te podizati standarde društva", a da njegovi postupci vrijeđaju dostojanstvo i ugled branitelja i invalida Domovinskog rata.

Šundov se nije pojavio na izricanju presude, a njegov branitelj Željko Gulišija, koji je jedan od odvjetnika okrivljenih za malverzacije zemljištima u općini Nerežišća u postupku u kojem je prvookrivljeni bivši HDZ-ov ministar Lovre Kuščević, odredio je kao zamjenu odvjetnika Marina Radića koji je odslušao presudu i njezino obrazloženje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene