Jure Šundov iz HGS-a izabran je u ponedjeljak za predsjednika splitskog Gradskog vijeća koje je konstituirano, dok su za potpredsjednike Vijeća izabrani Petar Škorić (HDZ) i Marijana Puljak (Pametno).


Za Juru Šundova glasovalo je 18 od ukupno 35 izabranih vijećnika, 15 ih je bilo protiv, jedan je vijećnik bio suzdržan, a jedan nije nazočio glasovanju.

Vezani članci Magla u Splitu - 2 Splićane iznenadila gusta magla, pogledajte kako je jutros izgledao najveći dalmatinski grad Slika nije dostupna Kerum pojasnio zašto će, uvredama usprkos, surađivati s Oparom

Konstituirajuća sjednica splitskog Gradskog vijeća prvo je bila sazvana za 3. srpnja, ali je tada odgođena na zahtjev HDZ-a i HGS-a Željka Keruma, radi dodatnih pregovora tih dvaju stranaka o sklapanju koalicije potrebne za ostvarenje natpolovične većine, koju čini 18 od ukupno 35 vijećnika.

"Dobar i pošten predsjednik Vijeća"

Šundov je najavio kako će se u najkraćem mogućem roku, najvjerojatnije do 1. kolovoza ove godine, sazvati nova sjednica splitskog Gradskog vijeća radi donošenja gradskog proračuna za ovu godinu, kojim će se omogućiti funkcioniranje Grada. Obećao je da će dati sve od sebe da bude "dobar i pošten predsjednik Vijeća".

"Nastojat ću diskusije vijećnika usmjeravati tako da se drže predloženog dnevnog reda, da se gubi što manje vremena na rasprave koje nisu u skladu s dnevnim redom", poručio je Šundov te naglasio kako neće dopuštati uvredljive rasprave. "Jamčim da će diskusije, barem s moje strane, biti pristojne, uljuđene i bez osobnih omalovažavanja, vrijeđanja ili raspravljanja na osobnim razinama", rekao je.

Novi potpredsjednik Vijeća Petar Škorić pročitao je dio načela iz Statuta Grada Splita iz 1312. godine, kojim se život u Splitu uređuje kao "život istinskih međuljudskih odnosa, snošljivosti, rada i radosti". "Svi će građani biti jednaki pred zakonom, a što će sebi poželjeti i od toga radom i pameću dosegnuti odlučit će samo njihov trud i njihova čežnja, a ne mjesto s kojeg su pošli, sloj u kojem su se rodili i živjeli ili ime koje nose", stoji među ostalim u tim srednjovjekovnim gradskim načelima

"Gradove bliže Split će ljubiti kao braću dragu"

"Gradove bliže Split će ljubiti kao braću dragu, a one dalje kao prijatelje mile. Europu će sestrom, a Hrvatsku majkom zvati. Svijet će morem dosezati. Neka od njih primi koliko im dade, a neka im dade što je moguće i uz pomoć Božju ničega mu uzmanjkati neće", navodi se u tim načelima koja su pročitana na konstituirajućoj sjednici splitskog Gradskog vijeća.

Predstojnik Ureda državne uprave Splitsko-dalmatinske županije Veljan Radojković pozvao je vijećnike da čim prije zaključe konstituirajuću sjednicu jer u splitskom prigradskim naseljima Žrnovnica i Srinjine bijesne požari, a kako bi se sve gradske službe angažirale u izbjegavanju "elementarne katastrofe od požara".

Na sjednici je rečeno da će HNS-ovca Srđana Gjrukovića, koji je vijećnički mandat stavio u mirovanje zbog osobnih razloga, u Vijeću mijenjati stranački kolega Goran Kovačević, vijećnik Ante Renić iz stranke Pametno podnio je ostavku te će ga u Vijeću zamijeniti Branimir Urlić, dok će splitskog gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu u vijećničkoj klupi mijenjati Mirna Kovačić iz HSS-a, s obzirom na zajedničku izbornu koalicijsku listu HDZ-HSLS-HSS. (Hina)